Optimisme in de markt verklaard

De eerste maand van het nieuwe jaar zit erop en man, wat een wereld van verschil met 2022! Aandelen omhoog, obligaties omhoog en zelfs de beleggers in goud en bitcoin beginnen weer praatjes te krijgen. Waar hebben we dit allemaal aan te danken?

De draai lijkt in de eerste instantie makkelijk te verklaren: de dalende Europese gasprijzen en de herstart van de Chinese economie. De prijs van gas is sinds half december sterk onder druk komen te staan en schommelt nu rond de €55 per megawattuur. Een paar jaar geleden zouden we om zo’n hoog prijspeil moord en brand hebben geschreeuwd, maar nu voelt het als een opluchting. De voorraden zijn goed gevuld, de winter is boterzacht, dus wat nou energiecrisis?

En dan China, waar ze plotseling het roer hebben omgegooid ten aanzien van het covidbeleid. Weg zijn de productie- en reisbeperkingen, dus China maakt zich op voor de uitgestelde consumptie-impuls die we ook in de Verenigde Staten en Europa hebben gezien. Hogere groei, hogere winsten, beurs omhoog, simpel.

Logisch, maar toch….

Het lijkt een logisch verhaal, maar als je wat langer nadenkt, klopt het toch niet helemaal. Hadden we namelijk niet te maken met een levensgroot inflatieprobleem?

Wat gaat er met die inflatie gebeuren als de recessie uitblijft en de arbeidsmarkt krap? De reële lonen zijn in Europa de afgelopen twee jaar met een procent of vijf gedaald, dus drie keer raden wat er met de looneisen gaat gebeuren. Deze compensatie van de lonen is óf slecht nieuws voor de winstmarges (= slecht voor aandelen), óf slecht nieuws voor de inflatie (= slecht voor obligaties), dus hoe kan het dat beide markten er zo positief bijliggen?

Kijken we daarnaast naar de rentemarkt, dan zie we dat de markt erop rekent dat de beleidsrente van de Federal Reserve aan het einde van dit jaar zelfs lager staat dan het huidige niveau. Valt het met die groeivertraging mee, dan zou je toch juist een hogere rente verwachten? Hoeveel de centrale bankiers ook waarschuwen, die boodschap wil er bij de markt maar niet in.

Strategen en analisten wringen zich momenteel in allerlei bochten om een sluitend verhaal bij deze tegenstrijdige ontwikkelingen te bedenken. Ik vermoed eigenlijk dat je er met een verhaal over zachte landing en inflatie alleen niet uit zal komen, maar dat de oplossing een veel structureler karakter heeft. We sparen wereldwijd simpelweg nog steeds veel te veel en al dat kapitaal moet ergens naartoe. De correctie van 2022 is voorbij, dus iedereen durft, nee, moet nu weer in de markt stappen. Het biedt een goede verklaring waarom zowel aandelen, als obligaties en zelfs bitcoins weer omhoog gaan, de waarschuwende boodschap van de centrale bankiers ten spijt.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 01 februari 2023)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s