De markt als mokkende puber

Als een onwillige puber die na veel dwarsliggen uiteindelijk inbindt, ging de markt afgelopen vrijdag dan toch maar overstag. Schoorvoetend, protesterend en — zoals een puber eigen is — zwaar gepikeerd. Alles om te voorkomen dat de ouders dit als een overwinning zouden kunnen claimen. De markt in kwestie was de Amerikaanse rentemarkt, de rol van de waarschuwende ouders werd vertolkt door de leden van de Federal Reserve, het conflict ging over het toekomstige rentebeleid van de Fed. Een conflict dat ze al weken, nee, maanden uitvochten.

Waar de Fed voor waarschuwde was dat de beleidsrente nog een heel stuk verder omhoog moest, dat de piek waarschijnlijk boven de 5% zou komen te liggen en daar vervolgens de rest van het jaar zou blijven. Blablabla, dacht de puber. Die 5% komt er echt niet. Sterker nog, vanaf juni wordt de rente vast alweer verlaagd, zodat we over twaalf maanden zelfs met een rente van net boven de 4% kunnen rekenen.

Frustratie bij de Fed, minachting bij de markt. Voorzitter Jerome Powell speelde de rol van de gezag verliezende ouder als een natural: wel streng zijn in het persbericht, maar vervolgens bij de persconferentie alle punten weer weggeven. Maar liefst elf keer gebruikte hij daar het woord ‘disinflatie’ en al bij de eerste keer trok de markt zijn conclusie: dat wordt 4%. Rentes daalden, de obligatiemarkt herstelde en aandelen sloten juichend hoger. De opstand sloeg zelfs over naar andere gezinnen, want ook de ECB kreeg de opstandige jeugd een dag later niet echt meer onder controle. Overigens was dat ook zeker te danken aan het optreden van Christine ‘autocue’ Lagarde zelf, maar dat terzijde.

Boze buurman….

Wat de puber dan toch tot inkeer bracht? De Amerikaanse macrocijfers die vrijdag werden gepubliceerd. Het payroll-report liet zien dat ruim een half miljoen Amerikanen in januari een nieuwe baan vonden, waardoor de werkloosheid naar het laagste niveau in 53 jaar daalde. Diezelfde dag werd ook bekendgemaakt dat de ISM Services-index onder invloed van een aanzienlijke groei van de orders was gestegen van 49,6 in december naar 55,2. Weg was de angst voor een recessie, terug was zorg over een te krappe arbeidsmarkt en uit de hand lopende loonstijgingen. Als de boze buurman die ingreep om de onmachtige ouders een handje te helpen, kregen deze macrodata de puber dan toch in het gareel.

Inmiddels verwacht de markt — in lijn met de Fed — dat de rente boven de 5% zal pieken. Toch is het eerste teken van verzet zichtbaar: de markt rekent stiekem alweer op een eerste renteverlaging in november. De meeste ouders weten het uit ervaring: nukkige pubers krijg je er niet zo gemakkelijk onder.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 08 februari 2023)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s