Het thema van de markt

Is de markt inflatiemoe? Het is een gedachte die ik de afgelopen week regelmatig heb zien langskomen in blogs en podcasts. De reden is simpel: vorig jaar stonden de financiële markten nog in vuur en vlam bij zelfs maar de kleinste afwijking van de inflatie ten opzichte van de verwachting, maar nu lijkt het ze nauwelijks meer te boeien.

Zo liet het laatste Amerikaanse cpi-rapport van vorige week zien dat de jaar-op-jaarinflatie in januari niet tot 6,2% was gezakt zoals in consensus was gehoopt, maar op 6,4% was blijven steken. Vorig jaar waren we op een dergelijke afwijking geheid een paar procent lager gegaan, nu werd het cijfer door de markt grotendeels genegeerd. Ook een maand eerder bleek het inflatierapport al een non-event, dus vandaar de observatie: heeft inflatie haar invloed op de markt verloren?

Het past op zich prima in het patroon dat je doorgaans in financiële markten ziet: tijdelijk lijkt één thema alles te domineren. Soms komt zo’n thema als een schok — de oorlog in Oekraïne, corona, 9/11 — maar soms is het ook iets wat in de markten zelf opkomt: de crisis rond het Chinese vastgoed, de dalende olieprijzen in 2015 of de stijgende kapitaalmarktrentes in 2018.

Plotseling richt iedereen de aandacht op dat thema en is de markt overgevoelig voor elke nieuwe kruimel aan informatie. Een vaag rapport uit een ziekenhuis in China, een uitspraak van iemand van de Opec, obscure regels over de uitgifte van obligaties: de vreemdste gebeurtenissen hebben opeens een grote invloed op de markt.

Vervolgens komt het moment waarop allerlei nieuwe realtimedata worden aangeboord en er plotseling overal ‘experts’ opduiken om de markt van inzichten te voorzien. In deze fase zie je nog steeds een hoge mate van gevoeligheid, maar lijkt de markt in elk geval niet meer te worden overrompeld. Iedereen is zich inmiddels beter bewust van de potentiële extremen, en daarbij is een deel van de risico’s inmiddels afgedekt.

Het is de opmaat naar het moment waarop het thema plotseling niet meer relevant lijkt te zijn voor de markt. De prachtig opgebouwde realtime-indicatoren verliezen hun toegevoegde waarde, de experts worden bij het oud vuil gezet.

Hebben we piekinflatie al achter ons liggen?

Is een dergelijke uitkomst ook denkbaar bij inflatie? In het scenario waarin de inflatie de komende maanden probleemloos daalt naar 2% is dat zeker mogelijk. De kans daarop lijkt mij in de huidige situatie echter vrij klein. De arbeidsmarkt is te krap, de looneisen te hoog en bedrijven blijken prima in staat de gestegen kosten door te berekenen aan de klant.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 22 februari 2023)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s