Energiecrisis minder acuut, maar niet weg

Stel, u trok eind 2021 de stoute schoenen aan en u investeerde in de Amerikaanse technologiesector. Misschien in een niet nader te noemen maker van elektrische auto’s, of anders in een bedrijf dat iets met hometrainers doet, of wellicht in een leuk innovatiefonds beheerd door een vrouwelijke beleggingsgoeroe met een uitgesproken visie.

En stel nou eens dat u nu, anderhalf jaar later, kijkt hoeveel beleggingsrendement u heeft behaald en u tot de trieste conclusie komt dat u 80% van uw aankoopwaarde bent kwijtgeraakt. Precies op de top gekocht, iemand moet dat toch doen en dit keer was u het.

Gelukkig, in 2023 stijgt het aandeel met 50% en in 2024 nog eens met datzelfde percentage. 80% verloren en nu ruim 100% erbij in twee jaar tijd: prima investering toch? U zou dat misschien denken, maar niets is minder waar. De €1000 die u in het aandeel heeft gestoken is eind 2024 nog steeds slechts €450 waard. De dubbele stijging van 50% klinkt weliswaar riant, maar omdat die vanuit een heel lage basis komt (€200 in dit voorbeeld), bent u nog lang niet terug bij af. Sterker nog, u heeft nog twee extra jaren van 50% stijging nodig om ongeveer terug te keren op de €1000 die u heeft ingelegd.

Wat wil ik hier mee zeggen?

Waarom begin ik hier nu over? Omdat ik het gevoel heb dat iets vergelijkbaars gaande is als we naar de Europese gasprijzen kijken. Met dank aan het milde winterweer en de aanhoudend hoge gasreserves zakte de Europees gasprijs aan het begin van deze week onder het niveau van €60 per megawattuur. Hiermee ligt de gasprijs ruim 25% lager dan precies een jaar geleden, en maar liefst 80% onder de piek die in augustus vorig jaar op de borden stond.

De reactie van de toeschouwers (en de markt) laat zich raden. Wat nou inflatie? Deflatie zal je bedoelen! Verdwenen is het inflatieprobleem, weg is de energiecrisis en die recessie? Die zal er dan ook wel niet komen.

Het probleem is echter dat de 25% daling van de gasprijs veel weg heeft van de 50% stijging van het voorbeeld hierboven: het klinkt mooi, maar we zijn nog lang niet terug bij af. Die €60 ligt namelijk nog steeds drie keer hoger (+300%) dan de gemiddelde prijs over de periode 2010-2020. Dus ja, de inflatie zal wellicht terugvallen, maar alleen omdat dat percentage over één jaar berekend wordt. Voor de economie is de structurele verdrievoudiging van onze energierekening per saldo veel belangrijker. Dat er enig optimisme op zijn plaats is ten aanzien van de dalende gasprijs, lijkt me logisch, maar om te doen alsof daarmee de hele energiecrisis achter ons ligt, gaat wat mij betreft veel te ver.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 18 januari 2023)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s