De opmars van Europese aandelen

Ik heb me er al wat langer over lopen verbazen, maar inmiddels kunnen we spreken van een ware trend: de outperformance van Europese aandelenmarkten ten opzichte van de Amerikaanse. Wie op 1 maart 2022 in de MSCI USA was gestapt, zou nu tegen een verlies van rond de 10% aankijken (in dollars). Wie voor de Europese evenknie had gekozen, zou nu een winst van 5% hebben behaald (in euro’s). Er is sprake van de grootste en langstdurende positieve performance voor Europese aandelen sinds 2006 aan.

Het lijkt wat onlogisch, deze draai. Er woedt een bloedige oorlog op het continent en de daaraan gekoppelde energiecrisis raakt Europa veel harder dan de Verenigde Staten, terwijl de teloorgang van de Britse economie ook niet helpt. Qua groeiverwachtingen en inflatie moet je niet in Europa zijn, dus waarom doen de aandelen het dan toch zo goed? Ik heb wel een idee, of vier.

Waarom doen Europese aandelen het zo goed?

Ten eerste is de eerder genoemde datum 1 maart niet willekeurig. De oorlog in Oekraïne was toen net een week oud, wat ook duidelijk terug te zien was in de risicopremie voor Europese aandelen en gasprijzen. Deel je de MSCI Europa door de MSCI USA en dan zie je dat de lijn precies rond 1 maart een nieuw dieptepunt aantikte, waarna herstel inzette.

De Nederlandse gasprijzen kunnen als proxy dienen: de eerste week van maart bereikten die een prijs van €300 per megawattuur, inmiddels staan ze onder de €75. De oorlog in Oekraïne is weliswaar nog niet afgelopen, maar de meest zwartgallige scenario’s zijn gelukkig niet bewaarheid geworden en dit heeft Europese aandelen ondersteund.

De tweede factor is de samenstelling van de verschillende aandelenindices. De Amerikaanse beurs heeft een veel groter gewicht aan groeiaandelen zoals Apple, Meta en Tesla, terwijl we in Europa juist meer waardeaandelen hebben. Vooral de groeiaandelen hadden vorig jaar het meeste last van de oplopende rente, wat de relatieve performance van de VS dus niet heeft geholpen.

Punt drie is de dollar, die vorig jaar een stevige opmars maakte. De aantrekkende dollar is ongunstig geweest voor de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven, terwijl de rest van de wereld hier juist de vruchten van plukte. Overigens is de link tussen dollar en performance zeker niet in beton gegoten. Sinds september is de dollar weer aan het verzwakken en toch zien we de Europese outperformance aanhouden.

Komen we bij mijn vierde punt: Europese aandelen zijn goedkoop. Dat zijn ze overigens al vijftien jaar (ten opzichte van de VS), dus in hoeverre dit aspect veel momentum zal kennen, kun je je afvragen.

Al met al lijkt de outperformance van Europa meer te danken aan ‘externe’ factoren en niet het gevolg van Europese kracht. Hoe lang zo’n rally aanhoudt, kun je je dan wel afvragen.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 11 januari 2023)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s