Koopmoment voor obligaties?

Is het niet weer tijd om de stap naar de obligatiemarkt te maken? Het is een vraag die ik de afgelopen weken meerdere keren heb horen langskomen, vaak gesteld door beleggers die de recente opmars van de aandelenmarkt met enig wantrouwen aanschouwen. We staan toch aan de vooravond van een recessie? Dan doen obligaties het doorgaans toch beter dan aandelen?

Woorden als ‘doorgaans’ moeten momenteel met een grote korrel zout moeten worden genomen, net als ‘gebruikelijk’. Want echt gebruikelijk is de conjunctuurcyclus van de afgelopen drie jaar niet bepaald geweest. Op het moment dat we zeer zwakke groei zien samenkomen met een zeer krappe arbeidsmarkt en daarnaast ook nog eens te maken hebben met een inflatie van ruim 10%, kun je je afvragen hoe relevant verbanden uit het verleden zijn.

Bovendien, als we inderdaad aan de vooravond staan van de best aangekondigde recessie aller tijden, zou het dan niet logisch zijn dat ook de markt daar tot op zekere hoogte al op geanticipeerd heeft, bijvoorbeeld? Kortom, hoewel obligaties het ten tijde van recessies over het algemeen beter doen dan aandelen, kan ik me nu best een scenario voorstellen waarbij dat oude patroon voor de verandering eens niet op zal gaan.

Met name inflatie kan hierbij een verstorende rol spelen. Dat die de komende maanden gaat dalen, is inmiddels al even vaak aangekondigd als die recessie die ons te wachten staat, maar de belangrijkste vraag is op welk evenwichtsniveau we uitkomen. Gaan we terug naar de 1,5% die we in de periode voor 2020 gewend waren, dan lijkt de huidige kapitaalmarktrente van 2,25% best schappelijk.

Een recente ECB-enquête onder consumenten liet echter een gemiddelde inflatieverwachting van bijna 5% over drie jaar zien. Nou zeg ik niet dat die consumenten het bij het rechte eind hebben, maar het geeft wel aan dat een kapitaalmarktrente van 2,25% wellicht nog niet voldoende compensatie biedt voor de onderliggende inflatierisico’s.

Nog wegblijven uit obligaties dus? Gezien het voorgaande komt mijn antwoord wellicht als een verrassing: nee. Ik heb weliswaar serieuze twijfels of dit het juiste moment is om al je geld in een tienjarige staatsobligatie te steken, maar het lijdt geen twijfel dat de huidige obligatiemarkt veel interessanter oogt dan die van een jaar geleden. De yield op een mandje Europese bedrijfsobligaties met een lage kredietwaardigheid (high yield) staat momenteel zelfs op 7,6%.

Overigens geef ik met het oog op het recessiegevaar vooralsnog de voorkeur aan bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid (investment grade): die yield schommelt in Europa rond de 4%, het hoogste niveau in ruim tien jaar. De achterliggende boodschap is dat er eindelijk weer wat te kiezen valt als belegger in obligatieland.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 30 november 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s