Mister Market bestaat niet en heeft nooit gelijk

Volwassen mannen – het zijn helaas doorgaans mannen – die over ‘Mister Market’ praten alsof het een bestaande entiteit is; ik trek dat altijd slecht. Van die types die claimen dat ‘Mister Market ons vertelt dat de wereldeconomie verzwakt’, of dat ‘Mister Market de ECB een lesje leert!’ En de ergste van allemaal: ‘Mister Market heeft altijd gelijk’. Brrr.

Het doet me denken aan een imaginary friend die louter in het hoofd van de spreker bestaat, maar waar die persoon inmiddels stellig in gelooft. ‘Wat zeg je, Meneertje Markt? Loopt de Fed achter de curve aan? Dat ga ik dan gelijk even aan de klantjes melden!’ Meneertje Markt zou niet misstaan als boekje in de serie: Meneertje Lang, Meneertje Druk, Meneertje Luilak.

Meneertje markt bestaat niet

Laat ik duidelijk zijn: Meneertje Markt bestaat niet. De markt is een optelsom van heel veel verschillende marktpartijen met totaal verschillende visies over hoe de wereld eruit gaat zien, en met andere drijfveren, benchmarks en beleggingshorizonnen. Het is allesbehalve een eenheid, maar een uitkomst van vraag en aanbod, waarbij soms de vraag en soms het aanbod de overhand heeft. Zou je je oor bij Meneertje Markt te luisteren kunnen leggen, dan zou je een kakofonie van verschillende stemmen, interpretaties en visies horen. De een roept hoger, de ander lager, de volgende linksaf, de laatste groen.

Als de markt echt met één stem zou spreken, dan zou er simpelweg nooit een tegenpartij zijn die juist wel bereid is om een aandeel op een lager niveau te kopen. Iemand vindt Amerikaanse staatsobligaties koopwaardig bij een kapitaalmarktrente van 3,0%, een ander wil juist op dat niveau verkopen. Meneertje Markt bestaat niet.

….en gelijk heeft hij ook al niet

Ook de opmerking dat de markt – al dan niet in de vorm van een meneer – altijd gelijk heeft, getuigt van weinig realiteitszin. Burt Malkiel, de auteur van A random Walk Down Wall Street, stelde dat het onmogelijk is de richting van de markt te voorspellen. Achteraf gezien is het wellicht mogelijk om te zeggen dat een markt te duur of te goedkoop was, maar er is geen systematische manier om dat in het hier en nu al vast te stellen. Malkiel: ‘No one knows for sure if the price is too high or too low. The market is never right, in fact, markets are always wrong.’

Zegt de markt dus niets? Niet in de zin dat Meneertje Markt een boodschap heeft voor de klantjes, nee. Dat er een verband bestaat tussen de markt en de onderliggende economie mag duidelijk zijn, maar wie de markten bestudeert zal al snel tot de conclusie komen dat dat verband op zijn best heel beperkt is. Markten doen van alles, waarbij een eenduidige boodschap in veel gevallen ontbreekt.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 03 augustus 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s