De beer is los!

We hebben er even op moeten wachten en het leek er zelfs helemaal niet meer van te komen, maar dankzij de verrassend strenge ECB en een tegenvallend inflatierapport uit de VS is het dan nu toch echt zo ver: de beer is los! Die ‘beer’ verwijst naar een bearmarkt, wat overeenkomt met een daling van meer dan 20% ten opzichte van de laatste top in de markt. De ‘markt’ kan hierbij in principe alles zijn: aandelen, goud, de bitcoin, olie, obligaties.

Nou is de ene markt de andere niet en ik vermoed eigenlijk dat er altijd wel ergens een markt te vinden is die 20% lager staat dan de top. De ene keer zijn dat aandelen, de andere keer is dat bijvoorbeeld olie of koper en mocht dat allemaal niet werken, dan hebben we altijd de bitcoin nog. De afgelopen tien jaar belandde de cryptomunt al vijf keer in een stevige bearmarkt, maar als je alle tussentijdse kleinere 20%-correcties uit elkaar zou trekken, kom je zelfs uit op een onwaarschijnlijke 71 bearmarkten in tien jaar.

Wie een beer in het wild wil zien, hoeft dus niet echt hard te zoeken. De regel hierbij is simpel: des te volatieler de markt, des te groter de kans op een beer.

Drawdown in de internationale obligatiemarkt

En dat maakt de beer waar ik het hier over heb, nou juist zo bijzonder. Het gaat hier niet om zo’n bruintje-de-beer-daar-gaat-de-bitcoin-weer, maar eerder om de langharige albino onder de grizzlyberen. Ik heb het over een officiële bearmarkt in de meest stabiele markt die we kennen: de wereldwijde obligatiemarkt. Wie op 5 januari 2021 in de Bloomberg unhedged USD Global Agg Treasuries Index had belegd, zou vandaag tegen een verlies van maar liefst 21,5% hebben aangekeken. Hiermee is het voorgaande recordverlies van -11,7% uit 2016 met een ruime marge verpulverd.

Is het – zoals onze zuiderburen zouden zeggen – daarmee tijd om te panikeren? Nou, nee. Want hoewel het record officieel en uniek is, vraag ik me sterk af hoeveel obligatiebeleggers wereldwijd daadwerkelijk met deze verliezen geconfronteerd worden. Gegeven dat we kijken naar een dollarindex, vallen de meeste Europese beleggers in elk geval al af. De relevantere benchmark die in euro’s rekent, staat momenteel ‘slechts’ 9,2% in de min.

Het grote verschil in performance is hierbij te danken aan de opmars van de dollar. Ongeveer 40% van deze wereldwijde obligatie-index belegt in dollars. Stijgt de dollar, dan biedt dat compensatie voor Europese beleggers, terwijl het omgekeerde het geval is voor Amerikaanse beleggers. De meeste obligatiebeleggers zullen dit risico overigens niet willen accepteren en dekken dit valutarisico dan ook af.

Kortom: we hebben het weliswaar over een albinogrizzly, maar het is één beer, zeker nog niet de niet hele obligatiemarkt.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 15 juni 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s