Rouwverwerking

Toen het CBS afgelopen vrijdag bekendmaakte dat de Nederlandse inflatie volgens de Europese berekeningswijze in maart was opgelopen tot 11,9%, gingen bij mij in eerste instantie alle alarmbellen af. Het ging niet alleen om de hoogste Nederlandse inflatie on record, maar die inflatie lag ook opeens bijna 60% boven het EU-gemiddelde. Hoe dat dan?

Mijn argwaan werd verder gewekt doordat het CBS sprak over een ‘eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens’. Het was allemaal wel héél erg toevallig dat dit spectaculaire nieuws op 1 april naar buiten kwam, vond ik.

Toen ik even later las dat Eurostat het nieuws bevestigde en ik gecontroleerd had dat het CBS niet aan 1 aprilgrappen doet, maakte mijn argwaan plaats voor verontwaardiging. 11,9%?? Dat soort percentages is voor landen als Litouwen, Brazilië, of Turkije, maar toch zeker niet voor Nederland?

De belegger in mij moest even een harde wake-upcall verwerken. Het totale rendement (inclusief dividend) van de AEX bedroeg de afgelopen twaalf maanden +6,4%. Een prima resultaat in deze roerige tijden, zou je denken, maar niet als daar bijna 12% geldontwaarding tegenover staat. Zelfs als aandelenbelegger zie je je vermogen op deze manier verdampen waar je bij staat, om over de vele miljarden spaargeld die we in Nederland op de bank hebben, staan nog maar te zwijgen.

Hoe reken ik mijzelf arm?

De fase van verontwaardiging duurde echter niet lang, want ik kwam al snel tot de conclusie dat ik mezelf arm zat te rekenen. Ik heb geen auto, mijn energieverbruik ligt ver onder het landelijke gemiddelde, dus zelfs als mijn energierekening zou verdubbelen, ligt mijn persoonlijke koopkrachtverlies niet in de buurt van die 11,9%.

Sterker nog, CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen gaf in het FD te kennen dat er sprake is van een overschatting van de werkelijke inflatie. Het CBS rekent met de prijs van nieuwe energiecontracten, terwijl een groot deel van de Nederlandse huishoudens een vast contract heeft. Uitstel van executie wellicht, maar dat hangt mede af van de toekomstige gasprijsontwikkeling.

Het is jammer dat juist bij dit historische cijfer het CBS moet toegeven dat het waarschijnlijk niet overeenkomt met de realiteit. Als ruim de helft van de huishoudens een vast energiecontract heeft, is er zelfs een redelijke kans dat niemand in Nederland de inflatie van 11,9% aan den lijve heeft ondervonden, laat staan de gemiddelde Nederlander. Een beetje een treurige constatering eigenlijk.

Ontkenning, woede, acceptatie en zelfs iets van treurnis: op het gevoel van depressie na, doorliep ik afgelopen vrijdag de vijf klassieke fases van rouwverwerking. Rouwverwerking van wat dan? Ik zou het eigenlijk niet weten. Misschien vanwege het definitieve einde van een periode waarin inflatie saai, voorspelbaar en (te) laag was.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 06 april 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s