Coronarecessie

‘Lou heeft corona!’ Ik sta nog op de stoep, maar mijn middelste dochter brengt me al op de hoogte van het nieuws dat mijn jongste dochter voor de bijl is gegaan. Of althans, dat denkt ze. Het probleem is dat ze dat gisteren ook al dacht, maar ze testte negatief. De dag daarvoor had haar oudere zus ‘zeker’ corona, maar die testte eveneens negatief. Terwijl ze de dag ervoor een testuitslag had waar een tweede streepje zichtbaar was. Meende zij tenminste. Een tweede streepje, dat alleen zichtbaar bleek als je het venstertje schuin in het licht hield, je ogen dichtkneep en dan héél lang bleef staren naar de zijkant van de testuitslag. ‘Zie je, zie je?’ Maar ik kon het tweede streepje met alle wil van de wereld niet ontdekken.

Nou snap ik de onrust bij mijn middelste dochter prima. Ze was dertien toen corona uitbrak en we hebben twee jaar hard ons best gedaan het zaakje buiten de deur te houden. Maar toch, het lijkt hier niet alleen om zorg te gaan, er zit ook zeker een element van sensatie aan vast. Kijk mij eens een mooie scoop hebben! Net iets te gretig. Terwijl ik de laatste teststick aan een onderzoek onderwerp – een vage waas, zeker geen tweede streepje – doet ze uit de doeken hoe ons leven de komende weken – wat zeg ik, maanden – zal gaan veranderen.

Dat beeld zie ik op dit moment bij veel strategen en would be goeroes terug, maar dan over de inverse yieldcurve en de al dan niet naderende recessie. ‘De Amerikaanse yieldcurve is invers, dus krijgen we een recessie!’ Glinsterende ogen, veel uitroeptekens: ik was de eerste die het zag!

Wat hebben we aan een inverse yieldcurve?

Even een paar vragen te verduidelijking. Wat is een inverse yieldcurve ook alweer? Dat is de situatie waarin obligaties met een kortere looptijd (zeg twee jaar) een hogere rentevergoeding kennen dan obligaties met een langere looptijd (zeg tien jaar). Ligt de tweejaarsrente momenteel boven de tienjaarsrente dan? Nee, dat niet, maar wel als je bijvoorbeeld uitwijkt naar een alternatief waarbij je de vijfjaarsrente met de dertigjaarsrente vergelijkt, of – nog vreemder – de forward curve erbij pakt. Iets kantelen die testuitslag en knijpen met je ogen, zeg maar.

Zegt die inverse vervolgens iets over recessies? Daar zijn hele boeken over volgeschreven en hoewel de consensus lijkt te zijn dat er inderdaad een verband is, ben ik te allen tijde bereid het tegenovergestelde standpunt in te nemen. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar de inverse yieldcurve van 2019 was uiteraard geen voorbode van de coronarecessie van 2020.

Overigens bleek mijn middelste dochter uiteindelijk het gelijk aan haar zijde te hebben: haar jongere zus heeft wel degelijk corona. Wellicht hebben die yieldcurvewatchers op termijn dus ook gewoon gelijk.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 30 maart 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s