Correctiepraat

Wie afgelopen maandag aan het begin van de avond de moeite had genomen te checken hoe de vlag er op de Amerikaanse beurs bijhing, zou er waarschijnlijk niet echt gelukkig van zijn geworden. Rond een uur of half zeven Nederlandse tijd stond de S&P 500 bijna 4% in de min. Een verloren dag, zo leek het, de zoveelste dit jaar. Verrassend genoeg bleek die conclusie voorbarig, want aan het eind van de handelsdag stond de S&P 500 0,3% in de plus. Een typisch geval van wat ze op de beurs een reversal day noemen.

Intraday een herstel van 4,4%, is dat veel? Het is stevig, maar zeker niet uitzonderlijk. Over de periode 1982-2022 komt de gemiddelde verandering van het laagste punt van de handelsdag tot het slot uit op 0,7%. In de top 100 aller reversals staat de beweging van maandag op plek 50. Met andere woorden: een dergelijke beweging is er, gemiddeld genomen, 1,25 keer per jaar, wat toch vaker is dan ik had verwacht. Je moet alleen wel bedenken dat dit soort dagen vaak geclusterd is. Zo waren er in maart 2020 alleen al drie reversal-dagen van 4% of meer.

Oorzaak van de correctie?

Over de oorzaak van de correctie lees ik verschillende verhalen, die ik niet allemaal even overtuigend vind. Zeker, de beurscorrectie werd begin dit jaar ingezet door de verwachting dat de Fed zijn monetaire beleid zou verkrappen, wat een stijging van de Amerikaanse kapitaalmarktrente tot gevolg had. Maar of dat de laatste weken nog een rol heeft gespeeld, betwijfel ik. Zo staat de Amerikaans kapitaalmarktrente momenteel op 1,77%, hetzelfde niveau als op 7 januari. Ook wat verwachte renteverhogingen van de Fed betreft, zien we de laatste week juist dat de markt er eerder minder dan meer inprijst.

De angst voor een escalatie van het conflict rond Oekraïne dan? Het sentiment wordt er niet beter van, maar als dit de markt echt in zijn greep zou houden, had ik toch met name een koersreactie in Europa verwacht. Een conflict is slecht voor iedereen, maar het dichtdraaien van de Russische gaskraan is iets wat de Amerikaanse economie niet zal raken.

Omikron? We mogen woensdag weer naar de kroeg lees ik. Kwartaalcijfers? Tot nu toe overwegend positief.

Als ik mijn oor te luisteren leg bij handelaren, dan is het momenteel vooral het wegvallen van de Amerikaanse retailbelegger wat de beurzen parten speelt. De particuliere belegger stond de gehele coronaperiode vooraan in de kopen-van-de-dip-rij, maar laat het nu afweten. De markt mist opeens een vangnet en zoekt daarom een nieuw evenwicht. Vroeger was het afhaken van de particuliere belegger een betrouwbaar teken dat de bodem in de markt was bereikt. Tegenwoordig is het de oorzaak van de correctie.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 26 januari 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s