Kerstpuzzel

The Economist publiceerde op tweede kerstdag een artikel over de uiteenlopende economische impact van corona. Het blad toetste drieëntwintig Oeso-landen op basis van vijf variabelen en dat levert een lijst op van landen gerangschikt naar veerkracht.

Zoals je van The Economist mag verwachten gaat het om louter economische variabelen: het bbp, het reële inkomen per hoofd van de bevolking, de omvang van de investeringen, de stijging van de aandelenbeurs en de staatsschuld.

Niet normaal…

De uitkomst? De Scandinavische landen prijken bovenaan, Duitsland (!), Spanje en het VK zijn hekkensluiters. Geen normaal mens zou hier langer dan twee minuten aan besteden. Ik moet dus concluderen dat ik niet normaal ben, want ik ben er uren mee zoet geweest. Wat het artikel als een tabel presenteert, is voor mij niets minder dan een kerstpuzzel.

Zo zijn in de tabel slechts elf van de drieëntwintig landen te zien. Het valt meteen op dat de nummer twee ontbreekt. Denemarken op één, Zweden op drie. Maar wie is dan die nummer twee en waarom laten ze dat land ongenoemd? Ik heb een vermoeden dat het Nederland is en dat we door The Economist zijn weggemoffeld. Schande! Alleen even wat data bij elkaar zoeken en ik kom het zo te weten.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl het bbp nog eenvoudig te vinden en te verifiëren is (Nederland op de vierde plek, boven de VS, maar onder Zweden), blijkt de zoektocht naar de andere grootheden lastiger te zijn.

Neem ‘de’ aandelenmarkt. The Economist spreekt over de ‘nationale of de brede index’, maar dat levert nogal wat keuzemogelijkheden op. Zo is de AEX ten opzichte van het begin van 2020 met 32% in waarde gestegen (derde plek!), terwijl de MSCI NL 52% (tweede plek) hoger staat. Dat de Amerikaanse aandelenmarkt volgens de tabel slechts 24% in waarde is gestegen, roept de vraag op naar welke periode er gekeken wordt: de S&P500 staat alleen al in 2021 27% hoger.

Ontevreden gevoel bij het oplossen van de ‘kerstpuzzel’

Mochten wij de nummer twee zijn, dan moeten we het dus beter doen dan Zweden, de nummer drie. Met investeringen scoort Nederland slecht (-4% versus +5,6% voor Zweden) en hoewel onze staatsschuld als percentage van het bbp relatief laag is (54% in Q2), heeft Zweden een schuld van slechts 38%. Ook met inkomensverandering (+1,7%) blijft Zweden (+2,0%) ons voor, waardoor ik wel moet concluderen dat we de nummer twee niet kunnen zijn.

Toch maar eens gevraag wie die nummer twee dan wel is. Slovenië, aldus mijn twittercontact bij The Economist. Slovenië? Dat land heeft een staatsschuld van 80% en een aandelenmarkt die niemand kent! Zelden zo’n ontevreden gevoel gehad bij het horen van de oplossing van een kerstpuzzel. Nederland staat overigens op de negende plek.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 29 december 2021)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s