Vakantie in Duitsland

Mijn eerste baas in mijn werkzame leven als macro-econoom ging steevast naar Duitsland op vakantie en kwam ook steevast juichend terug. Die groeiraming voor de Duitse economie, die moest omhoog! Nog nooit had hij zoveel bouwputten gezien en nog nooit had hij zolang in de file gestaan vanwege wegwerkzaamheden.

Dit jaar was ik voor de verandering zelf eens in Duitsland op vakantie en hoewel ook ik de nodige bouwactiviteit heb gezien en ook zeker in de file heb gestaan vanwege wegwerkzaamheden, kom ik tot een heel andere conclusie. Dat internet, dat gaat nog eens heel groot worden, daar! Over een jaar of tien wellicht.

Zelden zo sterk het gevoel gehad dat ik vijftien jaar terug in de digitale tijd ging als gedurende deze vakantie. Waar je in Nederland zonder al te veel problemen een camping of een restaurant via het internet kunt boeken, kun je dat in Duitsland wel vergeten. Een aanzienlijk deel van de aanbieders heeft geen website of hij functioneert niet meer.

Online in Duitsland? Succes daarmee

Is er wel een website, dan kun je daar eigenlijk alleen een informatieformulier invullen, waarvan je dan nog maar mag hopen dat die binnen vierentwintig uur beantwoord wordt. Van online boeken is in ieder geval geen sprake. Ook bij het uitvoeren van coronatests was het verschil duidelijk. Waar we de Nederlandse uitslag binnen een half uur per e-mail en sms ontvingen, moesten we in Duitsland in de regen onder een afdakje wachten tot de testdame naar buiten kwam en onze namen afriep.

Dat de digitale economie voor het midden- en kleinbedrijf nog zo beperkt ontwikkeld is, is wellicht niet zo verrassend. Ook het telefoonnetwerk liet namelijk behoorlijk te wensen over. In Nederland moet je echt zoeken om een plek te vinden waar geen 4G is, maar in Duitsland waren er hele regio’s waar het netwerk niet verder dan een E kwam.

Een E? Dat blijkt de code te zijn die betekent dat je nog net een sms’je kunt sturen en kunt bellen, maar heel veel geduld moet hebben om iets op een website te bekijken. Prima voor personen op zoek naar een gedwongen periode van detox-digitalisatie, maar verdomde onhandig als je wilt weten of het die dag nog gaat regenen, of als je een boekingsformulier voor een camping tracht in te vullen.

Ook met de wifi wilde het niet heel erg vlotten: ons is het in elk geval geen enkele keer gelukt om op een terras een werkend wifi-wachtwoord van het personeel los te krijgen.

Moeten we de groeiraming voor Duitsland voor de komende jaren dan maar naar beneden bijstellen? Lijkt me niet. Uit ervaring weet ik dat vakantie-belevenissen van één persoon zelden representatief zijn voor wat de hele Duitse economie gaat doen.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 4 augustus 2021)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s