Zorgen over de rally lopen op

Vorige week viel mijn oog op een artikel in de Financial Times, waarin melding werd gemaakt over oplopende zorgen over de houdbaarheid van de aandelenrally. Nou gaan stijgende koersen altijd gepaard met oplopende zorgen, dus wat dat betreft was er eigenlijk niets nieuws onder de zon. De S&P500 hobbelt van record naar record en staat inmiddels ruim 90% boven de coronadip van maart 2020, dus ja, dat roept uiteraard de vraag op hoeveel langer dit feestje nog aanhoudt. Logisch, maar niet echt zorgwekkend vond ik.

Interessanter was dat er in het artikel verwezen werd naar het oplopen van de zogenaamde Skew-index. Mocht u niet weten wat dat is: de Skew-index kun je zien als het minder bekende broertje van de VIX-index. Waar de VIX een indicatie is van de verwachte, of eigenlijk ingeprijsde volatiliteit in de aandelenmarkt, wordt de Skew-index gezien als een indicatie van wat beleggers bereid zijn te betalen om zich in te dekken tegen een scherpe correctie op de korte termijn.

Een Skew-waarde van 100 is een niveau waarbij niemand bescherming koopt en het gemiddelde niveau van de afgelopen vijf jaar lag rond de 130, maar vorige week werd er plotseling een alltime high van 170 neergezet. Je kunt dus met recht zeggen dat iemand zich zorgen lijkt te maken over een komende correctie in aandelen.

Wat weet die belegger wat wij niet weten? Iemand met inzichten over een nieuwe, dodelijkere covidvariant? Iemand met voorkennis over een totaal onverwachte renteverhoging die de Federal Reserve aan het einde van deze maand gaat doorvoeren? Trump die wellicht een minder legale comeback aan het voorbereiden is en daar financieel van wil profiteren? En, moeten we niet snel al onze aandelen verkopen om deze rampspoed voor te zijn?

Het is makkelijk om je fantasie de vrije loop te laten, maar wellicht is het verstandig eerst eens te kijken hoe betrouwbaar die Skew-index eigenlijk is als voorspeller van komende correcties. En zie daar de reden waarom de Skew met recht het minder bekende broertje van de VIX-index is: je hebt er niets aan!

Vlak voor de scherpe correctie die vorig jaar plaatsvond lag de Skew onder de 130, aan de vooravond van de correctie van 2007-2009 kwam de index niet boven de 120 uit en ook in 2000 bleek de Skew geen vroege waarschuwing te hebben afgegeven. Ook omgekeerd blijken eerdere pieken in de Skew geen betrouwbare indicatie te zijn geweest over ophanden zijnde correcties.

De Skew-index is de Joey Travolta van financiële markten. Lang niet zo bekend als zijn beroemde broer, John. En daar is een duidelijke reden voor.

(origineel gepubliceerd n het Financieele Dagblad van 07 juli 2021)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s