Doe iets!

De beste stuurlui staan aan wal. Ook ik sta aan de wal en kijk naar de stuurmanskunsten op een schip dat deint op de woelige baren van een zee vol corona. Drie keer raden wat ik ervan vind.

Waar ik me het meeste over verbaas, nee, waar ik me eigenlijk over verbijt, is de ontbrekende sense of urgency. Nood breekt wet en daar schort het in mijn ogen nog steeds aan: aan dat gevoel van nood. Hoe langer dit duurt, hoe meer de economische schade oploopt. Belangrijker echter nog: hoe langer dit duurt, hoe minder draagkracht er is om het huidige beleid voort te zetten.

We kunnen ons nu al (bijna) niet meer beheersen om af te spreken, op reis te gaan of in groepsverband te sporten. Dus wat denkt u dat er gaat gebeuren als we de Britten op het terras achter een pint bier zien zitten, of de eerste voetbalwedstrijd met publiek in de stadions voorgeschoteld krijgen?

Elk vaccin dat voorradig is moet zo snel mogelijk worden toegediend en toch liggen er veel ongebruikt op de plank. Gaat het inplannen van afspraken moeizaam? Gooi elke avond om 20.00 uur de website open voor iedereen die bereid is om zich de volgende dag te laten inenten. Eerst doe je dat naar leeftijdscohort — er zijn voldoende zestigjarigen die ook weten wat internet is — maar als je het daar niet vol mee krijgt, verlaag je die leeftijd.

Is er twijfel over de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin voor bepaalde leeftijdsgroepen? In het Verenigd Koninkrijk zijn er dertig gevallen van bloedstolling bekend na achttien miljoen inentingen, waarbij nu het vermoeden bestaat dat vooral jongeren gevoelig zijn voor de risico’s.

Persoonlijk vind ik een kans van één op de zeshonderdduizend meer dan acceptabel, maar dat mag iedereen zelf bepalen. Zet dan niet de hele vaccinatie stil, met extra vertraging bij het omzetten van afspraken, maar leg de risico’s uit en geef de mensen de keuze om wel of niet te komen inenten. Zet de tweede prik later, gooi de ziekenhuizen in de strijd, doe alles wat nodig is om de vaccinaties zo snel mogelijk uit te rollen.

Stuurman

En ik snap dat er allemaal haken en ogen aan mijn voorstellen zullen zitten. Ik ben een leek die zich niet laat afremmen door technische of ethische bezwaren, ik ben de stuurman aan de wal. Zie mij als de gemiddelde Nederlander die het allemaal hoofdschuddend aankijkt. Maar laat je nou net het draagvlak van de gemiddelde Nederlander nodig hebben om het virus onder controle te krijgen en te houden.

Met een wel-niet-beleid ten aanzien van AstraZeneca en de verhalen over een half miljoen ongebruikte vaccins raak je dat draagvlak geheid kwijt. Kortom: doe iets!

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 07 april 2021)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s