Nieuw record

Spannend hè? Of die AEX dan nu toch eindelijk de oude top van 2000 zal weten te slechten? Op het moment dat ik dit schrijf hangt de ‘Amsterdamse graadmeter’ rond het niveau van 700. Het is dus niet uit te sluiten dat tegen de tijd dat u dit leest, de hoogste intradaykoers (703,18) dan wel de hoogste slotstand (701,56) ooit al naar de geschiedenisboekjes is verwezen. Dat de AEX ten tijde van de gulden al een keer boven de 1300 punten heeft gestaan laten we daarbij dan maar achterwege.

Hoe zit dat eigenlijk met onze buren, vroeg ik me af. Zitten ze daar ook vol spanning te wachten om eindelijk verlost te worden van het record uit de tijd van de internetzeepbel? Niet echt. In België deden ze maar beperkt mee aan de ‘TMT’-bubbel, maar hakte de subprime-crisis van 2007-2009 er echt in. De Bel20 heeft nog een kleine 20% te gaan voordat de top van 2007 geslecht zal zijn.

De CAC 40, de Franse beurs, volgt het patroon van de AEX wat dat betreft beter, maar ook hier zijn ze nog steeds 12% verwijderd van het piekniveau van 2000. En de Duitse beurs? De DAX staat alweer 85% boven het niveau van 2000, maar dat telt niet. De DAX is namelijk een herbeleggingsindex: waar het niveau van de AEX daalt op het moment dat een bedrijf dividend uitkeert, wordt de DAX daarvoor gecorrigeerd, waarbij verondersteld wordt dat het dividend wordt herbelegd.

De buren

Daarmee komen we al snel tot de conclusie dat de vergelijking met ‘de buren’ op deze manier nergens op slaat. Appels worden met peren vergeleken. De hoogte van het dividend bepaalt in belangrijke mate de stand van de index. Wil je een correcte vergelijking maken, dan moet je voor alle landen naar een herbeleggingsindex kijken. En als je dan toch goed bezig bent, moet je ook af van de willekeur van twintig aandelen hier (België), vijfentwintig daar (Nederland) of veertig in het zuiden (Frankrijk). Als ik de lokale MSCI total return indices van de verschillende landen naast elkaar leg, hoe doet Nederland het dan?

Het korte antwoord: goed. De Nederlandse MSCI staat momenteel al 194% boven de piek van 2000, waarmee we Duitsland (113%), Frankrijk (88%) en België (57%) met gemak achter ons laten.

Het interessante hierbij is dat een groot deel van het rendementsverschil pas sinds het uitbreken van de coronacrisis ontstaan is. De Nederlandse aandelen daalden minder hard in de paniek van maart 2020 en herstelden vervolgens sneller. Qua coronabeleid of de uitrol van vaccins bakken we er als Nederland misschien niet veel van, maar onze aandelenbeurs lijkt in elk geval meer coronaproof te zijn dan die van de buren. Toch nog een kleine opsteker in deze barre tijden.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 31 maart 2021)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s