Koopaanbeveling

Ik geef gelijk toe dat ik er geen uitgebreide studie van gemaakt heb, maar ik heb zo’n vermoeden dat als je aanbevelingen van alle (inter)nationale bankstrategen en beleggingsgoeroes van de afgelopen tien jaar zou turven, er één advies waarschijnlijk als top tip komt boven drijven. Koop aandelen in opkomende markten. Was dat een goed advies? Niet bepaald.

Er zijn een paar jaar waarin opkomende markten het marginaal beter deden dan de andere aandelen, maar de onderliggende trend is onmiskenbaar de verkeerde. Wie in een mandje wereldwijde aandelen had belegd (total return MSCI World in dollar) had tussen 2010 en 2020 een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,5% behaald, waar de teller voor opkomende markten (total return MSCI EM in dollar) op 4,0% is blijven steken. Over de hogere volatiliteit van die opkomende markten hebben we het verder maar niet.

Waarom staan opkomende markten zo hoog in de tipparade?

Lage rendementen, hoge volatiliteit. Elke andere ‘alternatieve’ aanbeveling was na een dergelijke performance allang aan de kant gezet, maar opkomende markten lijken de Heintje Davids onder de beleggingstips te zijn. Waarom toch? Is het een advies dat doorgaans weinig weerstand oproept bij klanten, door het beeld dat die erbij krijgen? Mooie stranden, prachtige rijstvelden, junglepaden: what’s not to like?

Of zit het in de eeuwige belofte van de term opkomend? Opkomend, rijzend: dat betekent dat het omhoog gaat, toch? Hierbij kun je makkelijk het punt maken dat de Westerse economieën nauwelijks meer groeien, terwijl die opkomers nog jaren groeiachterstand hebben weg te werken. Dat hoge economische groei geen garanties biedt voor goede aandelenrendementen wordt hierbij helaas vaak onvermeld gelaten.

Of zit het hem in het feit dat opkomende markten voor strategen een soort dobbelgeld zijn? Gegeven het relatief kleine gewicht (net iets meer dan 10% in de MSCI All Country Index) zal een miskleun op die beleggingscategorie het jaar niet maken of breken. De echte call is of je Amerika moet overwegen en de rest is eigenlijk bijzaak.

Of is het zo’n makkelijke aanbeveling omdat het een containerbegrip is? Er is altijd wel een land of een regio te vinden waar het goed mee gaat, die je naar voren kunt schuiven als voorbeeld dat het inderdaad de goede kant op gaat. Het tegendeel is uiteraard ook waar, er staat altijd wel een land of regio in vuur en vlam, maar daarvan kun je vervolgens zeggen dat de markt de pijn al heeft ingeprijsd.

Goed nieuws

Wat het verhaal ook is, er is eindelijk goed nieuws. Na een rally van maar liefst 80% van het dieptepunt van maart vorig jaar is de MSCI EM index gemeten in dollars vorige week door de piek van 2007 heen gebroken. En daarmee sloten opkomende markten 2020 met een beter resultaat af dan de brede wereldindex. Let wel: marginaal beter.

Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 13 januari 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s