Beursrally op zoek naar verklaring

Zó 2020. Dat is de beste manier om de koersuitslagen op de aandelenbeurzen van afgelopen week te karakteriseren. In de week dat er wereldwijd in één dag maar liefst 638.000 nieuwe coronabesmettingen werden gemeld (nieuw dieptepunt), waarin de Amerikaanse verkiezingen vooral een uitkomst van totale verdeeldheid opleverde en waarin Trump vervolgens de geloofwaardigheid van het hele democratische proces in twijfel trok, eindigden aandelen fors hoger.

In slechts drie handelsdagen steeg de Nasdaq 10%, terwijl er op dat moment nog voldoende twijfel bestond over wie zich nou de nieuwe president mocht gaan noemen, of wie de meerderheid in de Senaat zou krijgen. Helemaal weggenomen zijn die twijfels zelfs nu nog niet, maar inmiddels houdt iedereen er rekening mee dat Biden president wordt en dat de Republikeinen de meerderheid in de Senaat houden. Geen blauwe golf dus.

Maar was dat op voorhand juist niet het ongunstigste scenario voor de aandelenbeurs? Dat we vier jaar lang in een patstelling terecht zouden komen waarbij de Republikeinen prompt weer op de centen zouden gaan letten? Waar komt die rally dan vandaan? Nu blijkt het nooit moeilijk om een koersbeweging achteraf te duiden. De markt — en met name de aandelenmarkt — is een groot aanhanger van Johan Cruijffs wijsheid dat ‘elk nadeel een voordeel heb’, waarbij het voordeel niet zelden zwaarder wordt meegewogen dan het oorspronkelijke nadeel.

Het uitblijven van een stimuleringspakket is een nadeel, maar… en dan volgt er een opsomming. Dat de politieke patstelling goed is voor Big Tech (geen antikartelwetgeving). Dat Bidens geopolitieke beleid voorspelbaarder zal zijn dan dat van Trump en dat er nu geen ruimte is voor begrotingsexperimenten. Dat het beleid onder Biden daarmee sterk op dat van Trump zal lijken. Want als er één ding is waar markten een hekel aan hebben, dan is het wel onzekerheid.

Veel onzekerder dan 2020 heb je ze niet

Oh ja joh? denk ik dan. Veel onzekerder dan 2020 heb ik het eigenlijk nog niet meegemaakt en toch leverde een belegging in de MSCI All Country index dit jaar vooralsnog 7,5% rendement op.

Bovenstaande argumenten bevatten zeker een kern van waarheid. Sterker nog, ze hebben vast een rol gespeeld. Dat neemt niet weg dat er ook een alternatieve uitleg mogelijk is. Misschien zijn het niet de argumenten die de koersuitslag hebben veroorzaakt, maar is het de koersuitslag die tot deze verhaallijn heeft geleid. Wellicht was de rally gewoon de weerslag van de sterke koersdaling in de week voorafgaand aan de verkiezingen, omdat hedgefondsen hun shortposities sloten, of omdat de ‘dip- buyers ‘ weer eens in de meerderheid waren.

Mijn stelling? Vooral bij korte termijn volatiliteit is het de koersbeweging die op zoek gaat naar de verklaring en niet andersom. Of dat altijd zinvolle resultaten oplevert, kun je je afvragen.

(gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 11 november 2020)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s