Winst Biden goed voor de markten?

Op woensdag 9 november 2016 werd de wereld wakker met het onwaarschijnlijke nieuws dat Donald Trump de verkiezingsstrijd om het presidentschap van de Verenigde Staten had gewonnen. Onwaarschijnlijk, niet omdat het niet waar zou zijn, maar onwaarschijnlijk omdat vrijwel niemand van tevoren serieus rekening gehouden had met deze uitslag.

Je hoefde maar naar de internationale aandelenbeurzen te kijken om te zien hoe verrassend de uitslag was. Zo opende de Nikkei die woensdag nog licht in de plus (+0,6%), om op het nieuws van de overwinning van Trump diep in het rood te duiken en de dag uiteindelijk met een verlies van ruim 5% af te sluiten.

Ook in Europa overheersten initieel nog de verliezen (3% lagere opening), maar keerde het sentiment vervolgens rap. Europese aandelen, de S&P500 en de Nasdaq sloten de dag uiteindelijk 1% hoger. Trump was wellicht wat onorthodox, maar per saldo zou hij positief voor aandelen zijn, zo oordeelde de markt. In tweede instantie.

Wat als Biden wint?

Ik schets dit beeld hier, omdat ik de laatste tijd steeds vaker de vraag krijg wat de gevolgen zullen zijn van een eventuele overwinning van Joe Biden, of zelfs een Democratische meerderheid in de Senaat. Logische en relevante vragen, dat is zeker, maar vaak speelt hier een andere vraag op de achtergrond: kan ik hier als belegger op inspelen? Nou moet u uiteraard doen wat u niet laten kunt, maar het bovenstaande voorbeeld geeft aan dat het kiezen van de juiste strategie minder gemakkelijk is dan het lijkt.

Om te beginnen, hoe zeker bent u van uw zaak dat Biden inderdaad gaat winnen? Weliswaar staat hij er goed voor in de polls, maar we hebben nog ruim twee maanden te gaan. Blijft Biden bijvoorbeeld overeind in een direct televisiedebat met Trump? Zijn trackrecord op dit vlak is niet bepaald overtuigend. En zelfs als Biden wint, hoe zeker weet u dan dat de Senaat ook naar de Democraten gaat?

Veel moeilijker is echter de tweede stap: weet u zeker wat de marktreactie zal zijn? Zelfs al u zeker denkt te weten dat winst voor de Democraten onderliggend positief/negatief (doorhalen wat niet van toepassing is) voor aandelen zou moeten zijn, dan nog biedt dat geen garantie voor succes. Net zoals werkgelegenheidscijfers die precies in lijn met de verwachting uitkomen doorgaans geen marktreactie zullen opleveren, zal ook een verkiezingsuitslag in lijn met de verwachtingen bijvoorbeeld weinig met de markt doen. De kans dat ingenomen posities vervolgens worden teruggedraaid en daarmee een tegenovergestelde reactie teweeg zullen brengen, ligt op de loer.

In 2016 draaide de aandelenmarkten in minder dan twaalf uur om van negatief naar positief. Achteraf gezien een echte no-brainer. Maar daar zit ook wel de crux: achteraf gezien is beleggen doorgaans heel gemakkelijk.

(Origineel gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 19 augustus 2020)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s