Goud, hebben moet je!

De best presterende beleggingscategorie van het moment? Goud! Gejuich ter linkerzijde waar alle goudgekkies zitten, tandengeknars ter rechterzijde, waar de serieuze beleggers te vinden zijn. Want als er één onderwerp is dat de beleggerswereld traditioneel in twee groepen splijt, dan is het goud wel.

De aanhangers van goud zien altijd wel een reden om te kopen

De aanhangers zien in alles een goede reden om goud te kopen. Of het nu trouwerijen in India zijn, een verzwakkende dollar, inflatie, geopolitieke onzekerheid, een aantrekkende dollar of een faillissement van een totaal onbekende mijnonderneming in Brazilië? Of om in de taal van de handelsvloer te spreken: Goud, hebben moet je! En als al die argumenten tekortschieten dan is er altijd nog wel een geheime overeenkomst om de goudprijs te manipuleren, die van 14 maart 1975 (die datum zuig ik net uit mijn duim, dus googlen heeft weinig zin). Je moet het de believers meegeven: ze maken het de tegenstanders van goud soms wel erg makkelijk.

De tegenstanders kiezen vaak voor de neerbuigende aanpak

Die tegenstanders, dat zijn de wijze beleggers, die neerbuigend over ‘Goldbugs’ spreken. Deze groep verwijst niet alleen naar de keiharde realiteit dat goud qua rendement historisch gezien (veel) slechtere rendementen heeft opgeleverd dan obligaties of aandelen, maar heeft bovendien goudhater Warren Buffett achter de hand, mocht dat nodig zijn.

Zijn beste quote? ‘Gold gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. Anyone watching from Mars would be scratching their head.’

Goud is geen productieve belegging, het levert geen dividend of coupon op en de enige hoop op rendement is dat je een andere ‘idioot’ vindt die het op een later tijdstip tegen een hogere koers van je wil kopen.

Maar hoe zit dat dan nu met obligaties…?

Daar zit zeker wat in, maar dat neemt niet weg dat een deel van deze argumenten de afgelopen jaren onder druk is komen te staan. Hoe ‘productief’ is een obligatie bijvoorbeeld tegenwoordig nog? Negatieve rentes hebben ertoe geleid dat je een bewaarvergoeding moet betalen in de hoop dat je over tien jaar je geld terug zult krijgen. Wat de inflatie gedurende die periode met de koopkracht gaat doen, of wat je kredietrisico is, niemand die het weet. Vroeger kreeg je nog een coupon, tegenwoordig verdien je alleen nog geld op een obligatie als je een ‘idioot’ vindt die hem op een later tijdstip tegen een hogere koers van je wil kopen. Sounds familiar?

Dat goud de afgelopen tijd de wind in de zeilen heeft, komt voor mij niet als een al te grote verrassing. Dat neemt niet weg dat het kernprobleem van goud als belegging niet is weggenomen: het rendement hangt volledig af van wat de prijs in de toekomst gaat doen. En laat daar nou nog steeds geen zinnig woord over te zeggen zijn.

(Origineel gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 12 augustus 2020)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s