Tussen hoop en vrees

Ruim vier maanden geleden is het nu dat de World Health Organisation de coronacrisis tot een officiële pandemie bestempelde en het is duidelijk dat we er nog lang niet vanaf zijn. Ondanks de positieve berichten over het (min of meer) onder controle krijgen van het virus in Europa en grote delen van Azië, loopt de teller van het aantal nieuwe virusgevallen wereldwijd nog steeds gestaag op. Van een afbuiging van de curve is er eigenlijk nooit sprake geweest, het woord controle is al helemaal niet van toepassing.

Persoonlijk zwalk ik tussen hoop en vrees. Als ik tegenwoordig door Amsterdam loop, kan ik mezelf nog wel voor de gek houden dat het ergste achter de rug is. Er zijn weer rolkoffers, aardig wat auto’s met buitenlandse nummerborden en de terrasjes zitten bij goed weer redelijk vol. Stap je vervolgens in de metro (zo goed als leeg), loop je langs Paradiso of het Concertgebouw (akelige, doodse stilte), of kijk je naar de winkels (verveeld personeel dat naar buiten staart) dan weet je dat de crisis nog verre van over is.

Lege rondvaartboot

Bij mijn vaste ‘Herenkapsalon’ in de Ferdinand Bol wisten ze me te melden dat ze afgelopen zaterdag gedurende de hele dag minder klanten hadden dan ze normaal in een uur zagen. Naast het wegvallen van toeristen en expats bleven er veel mensen thuis uit angst om het virus op te lopen, zo vertelden ze. Rondvaartboten en het pannenkoekenhuis hadden ook nauwelijks klanten en de hotdogverkoper hadden ze ook al een paar weken niet meer gezien.

Anekdotisch, ik weet het, maar toch. Ook als je de data van bijvoorbeeld China bekijkt -al maanden zo goed als virusvrij- zie je dat restaurants nog steeds niet op de oude capaciteit draaien.

Hoop is er gelukkig ook. Zo luisterde ik deze week naar de podcast Science in Action van de BBC. Hierin werd melding gemaakt dat de African Institute for Mathematical Sciences een methode ontwikkeld heeft, die het testen van coronagevallen vele malen efficiënter en goedkoper maakt. Waar we nu voor ieder individu een unieke test afnemen kun je door ‘pool sampling’ met veel minder testen de ziektegevallen identificeren. Door de ene sample in verschillende tests te combineren met telkens een unieke mix van andere samples, zijn de kosten van testen naar verluidt met een factor 20 terug te brengen. Maximaal gebruik maken van schaarse middelen met een flinke kostreductie als gevolg.

Vindingrijk

Een oplossing van het coronavirus is het uiteraard (nog) niet, maar het geeft in elk geval wel weer aan dat je de menselijke vindingrijkheid nooit moet onderschatten. Gegeven de mankracht die momenteel wordt ingezet om tot een ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen te komen is dat de hoop waarop ik blijf steunen.

Origineel gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 15 juli 2020)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s