Wat is een recessie?

Eerst maar even terug naar de basis: wat is een recessie eigenlijk? Werkloosheid en faillissementen, we hebben er allemaal wel een beeld bij, maar wat is het nou eigenlijk precies? De definitie die algemeen gehanteerd wordt, is die van twee opeenvolgende kwartalen van negatieve bbp-groei. Het voordeel van deze definitie is duidelijk: iedereen gebruikt dezelfde maatstaf en het kaf (tijdelijke groeivertragingen) wordt van het koren (de echte recessies) gescheiden.

Nadelen zijn er echter ook. Zo kun je in een wereld van lage groei vreemde uitslagen krijgen qua timing. Zo is de Duitse economie officieel al in een recessie beland (met dank aan de negatieve groei van -0,1% in het vierde kwartaal van 2019), terwijl we daar in Nederland officieel nog niet zijn.

‘Met een beetje geluk presteert de VS het om een recessie van slechts twee maanden te hebben’

Daarnaast zal geen enkele zichzelf respecterende recessie zich ooit aan een kwartaalindeling houden. Het maakt nogal uit of de verzwakking van de groei al begin januari inzette, of dat het pas midden maart echt begon te bijten. Als je weet hoeveel economisch onderzoek er gedaan wordt naar recessies of waarbij een recessie als variabele wordt opgenomen, snap je dat deze onvolkomenheden nadelige consequenties kunnen hebben voor de uitkomst van het onderzoek.

In de VS doen ze dat anders…

Dan de NBER. Daar kijken ze niet naar het bbp en houden ze zich niet aan kwartalen, maar bepalen op maandbasis wanneer de recessie begint en eindigt. Hierbij laten ze zich naar eigen zeggen deels leiden door maandelijkse inkomens- en consumptiecijfers, maar ligt het zwaartepunt uiteindelijk op de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Volgens de NBER bereikte de arbeidsmarkt in februari een piek, waarna een sterke daling plaatsvond. Ergo: recessie.

En nu komen we bij het interessante punt. Afgelopen vrijdag werd immers bekend dat er in mei 2,5 miljoen minder werklozen waren dan in april. Als dit herstel op de arbeidsmarkt aanhoudt, ligt het in de lijn der verwachtingen dat de NBER (over enkele maanden) zal stellen dat de nieuwe groeicyclus in mei van start is gegaan. Ergo: einde recessie.

De standaarddefinitie van een recessie mag dan wel twee kwartalen van negatieve groei zijn, met een beetje geluk presteren de VS het om een recessie van slechts twee maanden te hebben. Aan de onderliggende ellende verandert er verder niets, maar de tweet van Trump (‘Shortest recession, EVER!!”) voel je al aankomen.

Origineel gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 10 juni 2020)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s