Erg zwaar, zeer kort

Lees de krant, scan Twitter, bekijk een journaal en de boodschap is duidelijk: ellende, ellende, ellende. Het virus breidt zich uit, het menselijk leed stapelt zich op, de economie wordt vakkundig de nek omgedraaid, beleidsmakers excelleren in ongecoördineerde maatregelen en dan hebben we ook nog het bloedbad op de financiële markten. We zitten nog volop in de oh-het-is-toch-niet-een-gewoon-griepje-fase, dus schok overheerst.

Nou zal ik de laatste zijn die zegt dat dit allemaal wel mee gaat vallen, maar wat mij betreft is de berichtgeving inmiddels wel erg doorgeslagen naar één kant. Tijd voor wat tegengeluid, dus.

Om te beginnen met de lange termijn. Zoals het er nu naar uit ziet zal het coronavirus geen impact hebben op de groeiverwachtingen over tien, twintig jaar. In een oorlog wordt er infrastructuur vernietigd en sterft een deel van de ‘vruchtbare’ bevolking, waarmee de groei een structurele tik krijgt. Hier valt geen gebouw om en lijkt het sterftecijfer van de mensen onder de veertig mee te vallen. Sommige bedrijven zullen vast failliet gaan, maar of dat als kapitaalvernietiging gezien moet worden: iemand koopt de boedel op en gaat verder waar de ander ten onder ging.

Adam Posen

Adam Posen van denktank Peterson Institute verwoordde het als volgt: ‘Dit wordt erg zwaar, maar van zeer korte duur.’ Ik weet dat dit voor de korte termijn weinig soelaas biedt, maar dat is ook gelijk de reden waarom er in deze crisis een sleutelrol is weggelegd voor overheden. Zij moeten ervoor zorgen dat deze tijdelijke periode zo goed mogelijk overbrugd kan worden.

Dan dat bloedbad op de financiële markten. Zeer pijnlijk, zeker, maar laten we eerlijk zijn: de bewegingen die we nu zien leveren uiteraard ook mogelijkheden op. De beste (lange termijn) rendementen krijg je niet als je belegt in een markt die al tien jaar omhoog is gegaan, maar juist in en markt die een zware correctie achter de rug heeft.

Mocht je mijn eerdere punt van de lange termijn onderschrijven, dan mag duidelijk zijn dat de huidige aandelenmarkt er een stuk interessanter uitziet dan de markt van een maand of twee geleden. Dezelfde aandelen zijn nu dertig tot veertig procent goedkoper. Ook in obligaties valt er eindelijk weer wat te differentiëren en zelfs te verdienen: op Franse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar krijg je zowaar weer een positieve rentevergoeding van 30 basispunten, in Italië zelfs weer 2,2%.

Bodembel?

Luid ik hiermee de bodembel? Ik kijk wel uit! Beleggen in financiële markten gaat met veel risico gepaard en wat de korte termijn gaat brengen weet ik echt niet. Wat ik wel weet is dat er drie maanden geleden absoluut geen oog was voor onderliggende risico’s, iets wat je nu in elk geval niet meer kunt zeggen.

(origineel gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 18 maart 2020)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s