Het zal waarschijnlijk niemand verwonderen dat ik het de afgelopen dagen op mijn werk maar over één onderwerp heb gehad. Aandelenmarkten dalen niet zo heel vaak met meer dan 10% in één week, dus het was corona voor en corona na. En hoe het vanaf hier allemaal verder zou moeten.
In de beantwoording van die vraag zie je dat veel analisten de hoop hebben dat het verleden het antwoord biedt. De weg van de minste weerstand hierbij is om alle voorgaande 10% weekcorrecties bij elkaar te vegen en te hopen dat dat iets moois oplevert. De woorden ‘minste weerstand’ verklaren de populariteit van deze analyses, de bruikbaarheid is gering.
Kansloos…
Dat de financiële crisis van 2008, de beurskrach van 1987, 9-11 en de dotcom-meltdown totaal andere gebeurtenissen waren boeit niet. Het levert uitspraken op als ‘een half jaar na alle naoorlogse 10%-weekcorrecties steeg de beurs gemiddeld met 5,07%’. Die getallen achter de komma maken het natuurlijk echt. Dat de naoorlogse steekproef uit slechts vier waarnemingen bestaat, wordt hierbij vaak verzwegen. Kansloos.
Optie twee werkt ook niet
Dan heb je de vergelijking met voorgaande epidemieën. Sars, mers, vogelgriep, de Spaanse griep. Hier zit duidelijk meer werk aan vast — je moet data opzoeken, googelen zelfs — dus dit scoort iets hoger op de ladder van analyses. Dit levert bijvoorbeeld een inzicht op dat ‘de beurs de bodem bereikte op de dag dat het hoogste aantal besmettingsgevallen bekend werd gemaakt’. Doe er uw voordeel mee, denk ik dan.
Overigens had je op voorhand al kunnen weten dat deze laatste route geen echt bruikbare inzichten zou gaan opleveren. Corona is qua economische impact en verspreiding van een totaal andere orde dan alle voorgaande pandemieën, de Spaanse griep van 1918 daargelaten. Dat de beursontwikkeling vlak na de Eerste Wereldoorlog weinig informatief is voor het hier en nu, laat zich raden.
Maar dan optie drie!
Een doodlopende straat dus? Niet voor de volhouders, want er is één voorval dat wél op corona lijkt: corona zelf! China loopt een week of zes voor in het coronaproces, dus dat biedt hoop. Meer dan hoop zelfs, want dat ziet er veelbelovend uit! Zo verloor de Chinese Shenzhen-index meer dan 10% in vijf handelsdagen (ook al zat er een vakantie tussen), maar staat inmiddels 11% boven die dip en slechts 2% onder de pre-coronapiek van januari! Horen we daar een bodembel luiden, soms?
Voordat u nu blind in de markt springt, geef ik nog één advies mee. Resultaten uit een recent Chinees verleden bieden geen garanties voor de toekomst van de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten. De Chinese aanpak van het virus, de centrale aanpak om de economie weer op de rit te krijgen, de waardering van aandelen: in niets lijkt China op de rest van de wereld.
(origineel gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 04 maart 2020)