Daalder haakt af bij millennials

Eigenlijk wilde ik een column schrijven over de koppeling tussen inflatie en digitalisering, maar een blik in Het Financieele Dagblad van vandaag doorkruiste dit plan. ‘In 2020 is 40% van uw collega’s millennial. Wat nu?’, was de kop boven een advertentie waar een mediterende avocado in lotushouding stond weergegeven om te waarschuwen voor wat komen gaat.

Dat was nog eens een eyeopener! Nog één maand te gaan en dan zou 40% van ons kantoor uit millennials bestaan? Ik loerde om mij heen om te kijken waar dit gevaar precies verborgen was. Mediterende avocado’s zag ik zo snel niet en ook mijn collega’s zaten gewoon recht op hun stoel, maar toch. Had ik weer eens een belangrijk mailtje over het hoofd gezien, waar een belangrijke reorganisatie was aangekondigd? De berichten over een vrouwenquota had ik meegekregen, maar de 40% millennials?

 

‘Als er één voorbeeld van een onzinnige datasilo is, dan is het wel die van de millennials.’

 

Angstzweet. Wat nu? Gelukkig was dat ook de vraag die in de kop van de advertentie stond, dus snel las ik verder over wat ik nu moest gaan doen. Millennials bleken te zijn opgegroeid met smartphones, YouTube en 9gag, zo las ik. Ik overwoog even te googelen wat dat laatste precies inhield, maar vroeg me plots af of ik — als non-millennial — dat eigenlijk wel mocht, googelen.

 

Millennials haken af bij datasilo’s

Verder lezend, leerde ik dat millennials afhaken bij rigide corporate structuren, bij technologie die vertraagt en dat ze willen samenwerken op het moment en op de plek die hen uitkomt. Als dat de definitie van een millennial is, welk deel van de bevolking blijft er dan over, vroeg ik me af. De rigide mensen die vertragende technologie omarmen? Het echte pareltje was echter deze: millennials haken af bij datasilo’s.

Vroeger had je nog yuppen en lat-ters. Groepen mensen die volgens een bepaalde achtergrond (stedelijke professionals) of handelswijze (living apart together) konden worden ingedeeld. Millennials zijn daarentegen alle mensen op de wereld die tussen de 19 en 38 jaar oud zijn. Als er één voorbeeld van een onzinnige datasilo is, dan is het dat wel. Piet van 20 in Schin op Geul, Wendy van 32 in New York, Juma van 38 uit Nigeria, de mediterende avocado: allemaal zitten ze op 9gag en weigeren met ons samen te werken omdat het vandaag woensdag is. Hou nou toch op mensen!

Dat er een verschil is tussen generaties geloof ik zo, maar ik ben er van overtuigd dat er minstens zoveel verschillen bestaan binnen het containerbegrip van millennial.

En vast, zeker, uiteráárd heeft BlackRock ook wel eens zo’n kek hoe-moet-dat-met-die-millennials rapport geschreven. De volgende keer dat ik er één zie zal ik de schrijver daar op aanspreken. Als een echte millennial.

 

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 11 december 2019)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s