Hup, ECB, hup

Het is weer zover: de ECB komt bijeen om zich over het te voeren beleid te buigen. Vanaf half drie zitten donderdag alle ECB-watchers aller landen weer op het puntje van hun stoel om elk woord van Draghi op een gouden schaaltje te wegen. Wat we kunnen verwachten?

De toonzetting van de voorbeschouwingen doet vermoeden dat het gaat om een wedstrijd van het nationale elftal op het WK, niets minder. Dat de ECB geen nationaliteit heeft, maakt daarbij niet uit: everyone loves an underdog. Eigenlijk weten we allang dat we niet gaan winnen, maar man, we willen het allemaal zó graag.

Daar gaat niemand overheen

Zo lees ik dat de meerderheid van de analisten verwacht dat de ECB morgen nog niets concreets zal doen –‘het besluit over de zomer tillen’-, maar dat de ECB desondanks zal ‘over-deliveren’. Niets doen en toch weten te verrassen, hoe doe je dat? Eén niet nader te duiden bank loste dat probleem creatief op door te stellen dat de ECB ‘twee keer zoveel QE zou aankondigen als wat de markt verwacht’. Daar gaat niemand meer overheen, zullen ze gedacht hebben.

Hopen tegen beter weten in, dat is de teneur. Zo ziet iedereen de zwakte van de huidige ploeg: geen bewegingsruimte vooraan, een verdediging die gedesoriënteerd op zoek is naar inflatie. Er wordt eindeloos stilgestaan bij de ‘blessures’ (lees: beleidsmaatregelen) van de verschillende spelers – de details over LTRO, QE en ‘tiering of the deposit rate’ zal ik u hier besparen – maar laten we vooral het element van de verrassing niet vergeten! Staat spits Draghi er namelijk niet om bekend om altijd meer te leveren dan wat de markt verwacht? Dat de mogelijkheid positief te verrassen steeds kleiner wordt naarmate iedereen het over een positieve verrassing heeft, is iets wat we de diverse analisten uiteraard niet kunnen aanrekenen.

Juichend op de banken

Overigens vind ik het dan wel weer vreemd dat de meerderheid van de analisten morgen geen concrete stappen verwacht. Het zal toch niet zo zijn dat iemand actief bezig is geweest om de verwachtingen voor morgen wat te temperen, om zo alsnog te kunnen verrassen? Een snoeiharde renteverlaging van tien hele basispunten en het analistenvolk staat juichend op de banken!

Maar goed, mocht de ECB deze week inderdaad geen concrete maatregelen afkondigen, kan ik u nu wel alvast zeggen wat de nabeschouwing gaat opleveren. Anders dan bij voetbal staat er aan het einde van de wedstrijd geen harde eindstand op de borden en dat levert uiteraard ruimte tot interpretatie. Een positieve interpretatie. Denk aan een gelijkspel met een scheidsrechter die op de hand van de tegenstander was. Aan ‘ons’ heeft het zeker niet gelegen.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 24 juli 2019)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s