FD-lezers aan Draghi: zo krijg je inflatie

Hoe krijgen we de inflatie omhoog? Dit was de vraag die ik hier vorige week aan de lezers van het FD voorlegde. Aanleiding was de speech die Draghi in Sintra had gehouden, waarin hij had aangegeven dat de inflatie koste wat kost omhoog moest. In zijn woorden: ‘We hebben nog niet de kans gehad te demonstreren hoe intolerant we zijn ten aanzien van inflatie die langere periode onder onze doelstelling blijft.’ De dreigende ondertoon was moeilijk te missen.

‘Voeg huizen, kunst en aandelenmarkten toe aan het mandje ‘consumptiegoederen’ en prompt heb je de doelstelling gehaald, aldus lezers’

Hogere inflatie dus, maar hoe dan? Het huidige beleid van de ECB had dat doel de afgelopen vier jaar niet bereikt, dus hadden de lezers wellicht ideeën hoe het beter kon? Dat ik daarbij toevoegde dat onconventionele oplossingen toegestaan waren, leverde prompt wat mooie suggesties op.

Van ‘koop goud van overheden’ tot ‘verhoog de rente’. Of van ‘doe alles om het vertrouwen in de euro te verlagen, dan stort hij in en krijg je inflatie’ tot aan ‘simpel, bel de producenten op en laat ze de prijzen verhogen’. Het is maar wat je simpel noemt.

Met ruim zestig reacties (!) kan ik helaas geen recht doen aan alle inzendingen. Ik beperk me hier dus tot de meest genoemde oplossingen, overigens geheel naar eigen inzicht samengesteld. Die top vier adviezen van FD-lezers aan de ECB ziet er wat mij betreft als volgt uit:

Op vier: pas de definitie van inflatie aan. Voeg huizen, kunst en aandelenmarkten toe aan het mandje ‘consumptiegoederen’ en prompt heb je de doelstelling gehaald. Voordeel: looneisen krijgen hiermee ook een (indirecte) link naar de financiële markten.

Op drie: verhoog de btw ieder jaar met het percentage dat Mario tekort komt voor zijn inflatiedoelstelling en garandeer zo minimaal 2% inflatie elk jaar. De overheid moet de extra belastinginkomsten volgens de meeste inzenders overigens verplicht gebruiken om grootschalige investeringsprojecten te financieren, om zo een eventuele vraaguitval te compenseren. In Europees verband werden ‘zonneparken in heel Zuid-Europa’ genoemd.

Op twee: verhoog de lonen. En nee, niet de vrijblijvende oproep die onze minister-president een maand geleden aan het bedrijfsleven deed; de politiek mag het zelf doen! Verhoog het minimumloon met circa 20% en dit ebt door het hele loongebouw na, aldus de concrete aanbeveling van een lezer. Die ‘circa’ doet het hem, wat mij betreft.

En op één…!

En op één (tromgeroffel): helikoptergeld! Meerdere variaties werden genoemd, maar de strekking was hetzelfde: koop geen obligaties op, maar geef het geld aan de burgers. Sommigen stelden voor dit in de vorm van een loterij te doen, anderen kwamen met een concrete aanbeveling om elke burger (‘vrouwen en kinderen meegerekend!’) tot wel €3000 per jaar te geven.

En nou maar hopen dat de ECB het advies van de FD-lezers serieus neemt.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad op 3 juli 2019)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s