Wat zal Draghi tevreden zijn geweest. Nadat een eerdere speech van hem geen enkele reactie teweeg had gebracht, wist hij afgelopen dinsdag wel de juiste toon te raken. Beurzen omhoog, kapitaalmarktrente nog dieper in het rood, een pissige tweet van Trump: wat wil je nog meer?

De klap op de vuurpijl was echter dat de inflatieverwachtingen, die voor de speech nog op 1,13% werden geprijsd, na de speech opliepen tot 1,30%. Aangezien het gebrek aan inflatie momenteel het grote probleem van de ECB is, zal hij tevreden op de speech hebben teruggekeken.

‘Stuur een mail, een brief of een reactie op de FD-website, zodat ik volgende week op deze plek een advies aan de ECB kan verwoorden’

Twee opmerkingen. Eén: de eerder genoemde getallen zijn quotes van de 5 jaar 5 jaar swap (5y5y swap), een financieel instrument waarmee je je inflatierisico over vijf jaar kunt afdekken. Héél interessant voor financiële markten, maar in hoeverre de gemiddelde zzp’er of het FNV dit percentage in zijn loononderhandelingen meeneemt vraag ik me dan weer af. Want laten we wel wezen: inflatie komt pas goed op gang als het tot hoger(e) loon(eisen) leidt.

Twee: zet iemand in een economie zonder te zeggen of er 1,1% of 1,3% inflatie is en vraag of hij kan vaststellen welk van de twee het is. Succes daarmee. Bovendien ligt 1,3% nog ver onder de 2%, dus het is nog veel te vroeg om zijn missie geslaagd te noemen.

Help Draghi zijn missie volbrengen

Wat die missie precies is? Draghi verwoordde het als volgt (mijn vertaling): ‘Aangezien wij nog nooit systematisch getest zijn op aanhoudende desinflatierisico’s, hebben we ook nog niet de kans gehad te demonstreren hoe intolerant we zijn ten aanzien van inflatie die langere periode onder onze doelstelling blijft.’

Dat Draghi inmiddels al ruim vier jaar geconfronteerd wordt met aanhoudende desinflatierisico’s zullen we dan maar even onvermeld laten. De boodschap is echter duidelijk: de ECB tolereert het niet dat inflatie verder daalt en zal er alles aan doen om inflatie weer naar 2% te tillen. Geen discussie over een alternatieve doelstelling, inflatie moet er komen. Whatever it takes.

En hier komt mijn vraag aan de lezers: hoe krijgen we die inflatie omhoog? Een negatieve rente en het opkopen van obligaties hebben duidelijk niet gewerkt, dus die vallen wat mij betreft af. En nee, ik ben niet op zoek naar argumenten waarom we helemaal geen inflatie nodig hebben – dat schip is duidelijk de haven uit – maar naar concrete oplossingen voor wat Draghi moet gaan doen.

Onconventioneel? Prima, mits het maar haalbaar is. Stuur een mail, een brief of een reactie op de FD-website, zodat ik volgende week op deze plek een advies aan de ECB kan verwoorden. De beste stuurlui staan aan wal meets the wisdom of the crowds. Wat kan er misgaan?

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad op 26 juni 2019)

One thought on “

  1. Pingback: FD-lezers aan Draghi: zo krijg je inflatie | Best of the Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s