Oplossing voor studieschuld

Groot nieuws vorige week. In een speech tijdens het afstudeerfeest op het Amerikaanse Morehouse College maakte miljardair Robert Smith bekend dat hij de studieschuld van de ongeveer vierhonderd afstuderenden voor zijn rekening zou nemen. Zo heb je als student een schuld van een slordige honderdduizend dollar en zo ben je schuldvrij!

Met het gebaar van Smith, die rijk werd in private equity, was naar verluidt $40 mln gemoeid. Het nieuws werd groot opgepakt. Interviews, podcasts en analyses alom.

De Democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren greep het voorval aan om haar verkiezingsprogramma van schuldkwijtschelding voor studenten te promoten, terwijl econoom Justin Wolfers op Twitter al de eerste publicatie over dit fenomeen claimde: The Effects of Student Loan Forgiveness: Evidence From An Unusual Natural Experiment at Morehouse College (Quarterly Journal of Economics). Te publiceren in het jaar 2029, want het experiment is uiteraard pas net begonnen.

Experiment? Niet echt nodig…

Om wat voor experiment het gaat, is denk ik wel duidelijk. Vergelijk de vierhonderd schuldvrije studenten met vierhonderd vergelijkbare studenten die nog wel met een schuld aan hun carrière beginnen, en kijk vervolgens wat de verschillen in loopbaan, salaris en levensgeluk zijn. Het idee daarbij is dat de schuldvrije studenten beter terecht zullen komen, omdat ze niet zo maar de eerste de beste baan hoeven te accepteren om hun schulden af te lossen. Ze kiezen een vervolgstudie, kopen een huis, kunnen verhuizen, vul maar in.

Terwijl ik het zo opschrijf vraag ik me eigenlijk zelfs af waarom hier nog een experiment voor nodig is: klinkt namelijk als een absolute no-brainer. Uiteráárd heb je een makkelijker leven als je niet met een hoge schuld wordt opgezadeld. Je hoort vaak verzuchten dat te veel toptalent in de financiële sector werkzaam is, terwijl ze veel beter aan de oplossing van de grote wereldproblemen kunnen werken. Drie keer raden waarom dat is. Welke studie zou u kiezen als u met een startschuld van honderdduizend dollar van start moest gaan?

Elegantere oplossing

Op zich vind ik het een logisch uitgangspunt dat je meebetaalt aan een opleiding waar je de rest van je leven de vruchten van plukt. Dat neemt niet weg dat het huidige systeem het risico van die schuld volledig bij de student neerlegt, met alle negatieve bijverschijnselen van dien.

Wat dat betreft is er momenteel een veel interessanter ‘experiment’ gaande in de VS. Hierbij tekent de student een contract waarbij er gedurende de eerste acht jaar na de studie een vast percentage over het genoten inkomen wordt afgedragen. Zit de economie tegen of kies je voor een slecht betaalde ‘wereldverbeter-studie’, dan heb je niet die verlammende studieschuld om je nek hangen. Vind je een topbaan of maak je een snelle carrière, dan betaal je -naar draagkracht- meer. Prima oplossing en er komt geen miljardair bij kijken.

(origineel gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 29 mei 2019)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s