Zijn aanpak leverde Greenspan veel lof op en markeerde de geboorte van de term Greenspan-put: het besef dat de Federal Reserve op kritische momenten steun aan de aandelenbeurs zou verlenen om een bloedbad te voorkomen.
Greenspan hield zich keurig aan het script en sprong bij elke daaropvolgende crisis in de bres om de markt van voldoende liquiditeit te voorzien. Het concept werd daarmee een vast onderdeel in het beursjargon: na de Greenspan-put volgde de Bernanke-put, de Yellen-put en hebben we het nu ook over de Powell-put. Niet dat die laatste twee de rente ooit hebben verlaagd, maar dat terzijde.
Op een conferentie waar ik vorige week was, werd er een nieuwe put aan het lijstje toegevoegd. Was in het huidige klimaat een Trump-put niet veel relevanter, dan een Powell-put?
Trump put versus Powell put
Interessante vraag. Het motief heeft hij in elk geval. Wie de tweets van Trump bekijkt, zal snel tot de conclusie komen dat hij de beurs als een graadmeter van zijn eigen succes ziet. In hoeverre zou Trump op zijn handen kunnen blijven zitten als de Amerikaanse beurs tijdens zijn ambtstermijn onder druk komt te staan of – je moet er niet aan denken – in de min zou belanden? Ik vraag het me sterk af.
Heeft hij de middelen? Tot op zekere hoogte wel. Aangezien de onzekerheid over de handelsoorlog met China de bron vormt van de huidige onrust, heeft hij alle ruimte om een positief signaal naar de beurs te sturen. De beursreacties naar aanleiding van de berichten dat Trump en Xi elkaar wel of niet in Argentinië zullen ontmoeten, spreken wat dat betreft boekdelen. Hij heeft echter sinds de midterm-verkiezingen te maken met een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en kan daardoor de economie niet meer stimuleren met een volgende blanco cheque. Gelukkig maar, zeg ik daar als macro-econoom gelijk bij.
De waarde van de Trump-put lijkt daarmee vooral af te hangen van de bereidheid van Trump om water bij de wijn te doen ten aanzien van zijn America First-beleid. Of de beurs zo belangrijk voor hem is, vraag ik me eigenlijk af. Zelfs als dat wel zo is, dan nog lijkt de Trump-put slechts van beperkt belang in vergelijking met de Powell-put. Laat Trump het niet horen.
(origineel gepubliceerd in het Financiele dagblad van 19 november 2018)