Negatief rendement voor iedereen

Met nog een ruime maand te gaan, stijgt de spanning. Is er een beleggingscategorie waar u dit jaar een positief rendement heeft behaald. Of wordt 2018 het jaar waarin u toch beter uw geld op een spaarrekening had kunnen laten staan?

Ik weet het, ik loop op de zaken vooruit. We hebben immers de hele maand december nog om van de klassieke eindejaarsrally in aandelen te genieten, maar dat terzijde. Na 330 dagen beleggen in aandelen, beursgenoteerd vastgoed, grondstoffen, obligaties, of -doe eens gek- cryptomunten, is er vrij weinig om positief over te zijn. En uiteraard is de prijs van een pand in Amsterdam ook dit jaar weer in waarde gestegen, staat het aandeel Ahold Delhaize nog fier in de plus (geen beleggingsadvies) en had u 6% verdiend als u uw hele vermogen aan het begin van het jaar in dollars had omgewisseld. Maar de brede beleggingscategorieën? Positieve jaarrendementen zijn moeilijk te vinden.

 

‘De best presterende beleggingscategorie was vorige week de grondstoffenmarkt, met een jaarrendement van slechts 0,1%’

Is dat bijzonder? Het simpele antwoord is: ja, dat is het. Het aantal jaren waarin zowel aandelen als obligaties een negatief jaarrendement hebben opgeleverd, is beperkt. Op zich is dit niet heel vreemd. Zakken aandelen door het ijs, dan vlucht iedereen naar obligaties en krijg je daar een positief rendement en hebben obligaties het moeilijk dan compenseren aandelen.

Van de 27 jaar waarvoor data beschikbaar is, is er slechts één jaar geweest waarin je zowel op wereldwijde aandelen als op wereldwijde obligaties moest inleveren: 1994. Die 27 jaar werden weliswaar gekenmerkt door een sterke bull-markt in obligaties, maar kijken we verder terug en beperken we ons tot Amerikaanse data, dan blijft de conclusie overeind. Het aantal jaren met een verlies in beide markten is de afgelopen eeuw op één hand te tellen.

 

Rendementen komen steeds dichter bij nul te liggen 

Breiden we de analyse vervolgens verder uit en voegen we brede marktsegmenten als vastgoed, bedrijfsobligaties, grondstoffen en opkomende markten toe, dan lijkt dit de conclusie alleen maar te versterken. Veel hangt weliswaar af van de munt waarin men rekent en of men het wisselkoersrisico afdekt, maar per saldo was er altijd wel een markt die een plus opleverde.

Kijken we naar het rendement van het best presterende marktsegment sinds 1991, dan zien we dat maart 2016 tot nu toe het absolute minimum van 1,8% jaarwinst opleverde. Op dat moment stonden aandelen en bedrijfsobligaties stevig onder druk en bood de (Amerikaanse) obligatiemarkt tenminste nog enige bescherming. Dit laagterecord is vorige week met gemak gesneuveld: de best presterende brede beleggingscategorie was toen – tijdelijk – de grondstoffenmarkt, met een jaarrendement van slechts 0,1%.

Nog 22 handelsdagen te gaan. Genoeg om het tij te keren?

 

(origineel gepubliceerd in het Financiele dagblad van 26 november 2018)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s