De Bloomberg Barclays US Treasury Total Return Unhedged USD Index. Nooit van gehoord? Vreemd is dat toch. Het gaat hier namelijk om niets minder dan dé benchmark voor de Amerikaanse staatsobligatiemarkt. De S&P 500 voor de Amerikaanse staatsobligaties, zeg maar. Waar de S&P 500 is samengesteld uit een mandje van Amerikaanse aandelen, is de Bloomberg Barclays US Treasury Total Return Unhedged USD Index – ook wel bekend als de LUATTRUU index – een mandje van Amerikaanse staatsobligaties. Sla een gemiddelde krant op en je vindt er vast wel wat de S&P 500 gisteren heeft gedaan, maar de LUAT… eh, de dinges index zal je er niet snel vinden. En dat terwijl obligaties voor menig belegger toch minstens even belangrijk zijn als aandelen.
Maar goed, die index dus, die van die Amerikaanse staatsobligaties. Daar is iets bijzonders mee aan de hand. Had je in eind juli 2016 in deze index belegd, dan zou je eind vorige maand tegen een verlies van 3,9% hebben aangekeken. Verlies hoor ik u denken? Obligaties staan toch te boek als risicovrije veilige haven in de woeste zee van de financiële markten? Zeker. Maar dan wel alleen als u een obligatie koopt en tot aan het einde van de looptijd vasthoudt. Koopt u een obligatie en besluit u na twee jaar dat u een fontein in uw tuin wilt hebben, dan is het zeer goed mogelijk om ook op obligaties een verlies te leiden.
Overigens is dat verlies van 3,9% niet eens zo heel erg uitzonderlijk: sinds de introductie van de dinges index in 1976 is het al een keer of tien eerder gebeurd. Gemiddeld eens in de vier jaar dus. Wat het verlies deze keer echter uitzonderlijk maakt, is de duur ervan. De langste verliesperiode bedroeg tot nu toe 16 maanden, maar de teller staat momenteel al op 26 maanden. En er is nog een reden waarom we inmiddels over een opmerkelijke situatie kunnen spreken: nemen we inflatie in de vergelijking mee, dan staat het verlies nu op 8,5%, waarmee we tegen het grootste verlies sinds de jaren 80 aankijken. Het enige pluspunt: met een kapitaalmarktrente van boven de 3% is de buffer waarmee het verlies op termijn goedgemaakt moet gaan worden ook al aardig opgelopen.
En dan hebben we Europa…
Nee, dan de Bloomberg Barclays Euro-Aggregate Treasury Germany Total Return Unhedged EUR index. Drie keer raden wat dat is. Staat eveneens 26 maanden onder water, met een nominaal verlies van 3,4% en een reëel verlies van 7,4%. Het belangrijke verschil met de VS is echter dat de Duitse kapitaalmarktrente nog steeds slechts 0,4% bedraagt, tegen een inflatie van rond de 2%. Geen buffer dus. Het laat zich raden wanneer de gemiddelde Duitse obligatiebelegger weer eens over een fontein in de tuin kan gaan nadenken…
(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 3 oktober 2018)
Pingback: Hoe hoog gaat die Amerikaanse rente? | Best of the Web