All-time high

Bijna is het zover. Na ruim vijftien jaar heeft het aandeel Microsoft dan toch eindelijk het Y2K effect en de internetbubbel weten weg te werken.

https://www.bespokepremium.com/think-big-blog/microsoft-msft-set-to-close-as-new-all-time-high/

Of althans, dat is de strekking van de grafiek die ik deze week zag langskomen. Mocht u het niet meer weten: Y2K was de afkorting van de millennium bug, het fenomeen dat de computersystemen bij de overgang naar het jaar 2000 allerlei problemen zou gaan opleveren. Het bleek uiteindelijk allemaal wel mee te vallen, maar vervolgens kwam daar ook nog eens de leeglopende internetzeepbel overheen, waarmee Microsoft verder onder druk kwam. En dan nu, eindelijk is het zo ver.

Er is slechts één probleem: die grafiek klopt niet. Toen ik dezelfde grafiek uit Bloomberg probeerde te toveren, kreeg ik een ietwat ander resultaat. Hierbij zou de blauwe lijn in beide grafieken gelijk moeten zijn. Nou lijkt het redelijk op elkaar, behalve dan dat de eerdere piek in mijn grafiek toch duidelijk hoger ligt dan in die van het origineel. Wat er precies misgegaan kan zijn, weet ik niet, maar na wat googlen kan ik bevestigen dat mijn data klopt. Microsoft handelt momenteel nog een ruime 9% onder de oude top. Te vroeg gejuicht dus.

Betekent dit dat je als belegger geen geld had verdiend als je precies op de top aandelen Microsoft had ingeslagen? Nee, dat nou ook weer niet. De grijze lijn in de tweede grafiek laat zien wat het rendement is geweest als je ook rekening houdt met dividend. Als je het dividend elke keer geherinvesteerd had, had je in het totaal een rendement van 28% behaald. Terugvertaald komt dat neer op een jaarlijks rendement van 1,7%. Dat klinkt wellicht mager, maar dan reken je wel vanaf het ongunstigste moment waarop je had kunnen kopen. Neemt niet weg dat je uiteraard veel beter in Apple had kunnen beleggen.

siUaqDDZ7MdpGGqBislTNocfO3exiq1WS0LWHInHvBuxUP-iJQnwu4KkTVJbp4osuSsDDPrgyHceWuY_wnmpMm6D6gBUxtiZaGjYHq1D-URNqdkFKrDTg4J4k47O69vA94-9Kn0uflE9gm9I

Maar het doel van deze column was niet om een fout van een website aan de kaak te stellen, noch om Microsoft met Apple te vergelijken. Waarom ik deze grafiek wilde laten zien, was eigenlijk om de tweede grafiek die ook bij het blog stond afgedrukt. Wie namelijk zou denken dat het (bijna) bereiken van het oude hoogtepunt uit 1999 ook betekent dat Microsoft op de beurs ongeveer even groot is als in 1999 komt bedrogen uit. Die grafiek ziet er namelijk zo uit:

ove0HDBgX5EfPFGBZbbYzJ2iKVxQJxq4N4AGh6crSTy-i3fM19gPXL_vT9VsOmuYsE10FrrPcSm_KrwzN3MrKhVxRGMEbPZsoVBiiCzQBjtxolTKHDoANQr6WF8z1JgAKOyjcuJKBKTxykZ3

Wat deze grafiek laat zien is de beurswaarde van het aandeel. Die beurswaarde, ook wel marktkapitalisatie genoemd, wordt berekend door de prijs van het aandeel te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen. Als we er even vanuit gaan dat deze grafiek wel klopt, ligt die beurswaarde momenteel een slordige 200 miljard beneden het niveau van 1999. Aangezien we weten dat de prijs bijna bij zijn oude hoogtepunt is, is het ook gelijk duidelijk waarom we nog lang niet bij de oude beurswaarde zijn beland: er zijn minder aandelen in omloop. Het verschil tussen de eerste en de derde grafiek geeft dus eigenlijk een indicatie over hoeveel aandelen Microsoft de afgelopen 15 jaar hebben teruggekocht.

En daarmee komen we op een onderwerp waar op zich nog aardig wat columns over te schrijven zijn. Sterker nog, dat heb ik al een paar keer gedaan, zoals hier en hier. Voor een –in mijn ogen wat al te- positief geluid kan ik verder verwijzen naar een recente blog van McKinsey over dit onderwerp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s