Gratis geld!

http://www.scribd.com/doc/247874125/SSRN-id2528692

In financiële markten zijn er diverse verschijnselen die zich over een lange periode manifesteren, waar je als belegger geld mee kan verdienen. Denk aan de Presidential cycle, of aan het Sell in May fenomeen. Vandaag echter aandacht voor een minder bekend fenomeen: het turn of the month effect.

Waarom het een minder bekend fenomeen is, is eigenlijk een raadsel, want de resultaten zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. In bovenstaande grafiek geeft de blauwe lijn weer wat je verdiend had in de aandelenmarkt, als je alleen in de zeven handelsdagen rond het maandeinde had belegd. De rode lijn geeft vervolgens het resultaat voor de andere handelsdagen weer. Het verschil is onwaarschijnlijk. De blauwe lijn lijkt een vrijwel ononderbroken stijging te laten zien, waarbij de grote marktcorrecties van 2000 en 2008 nauwelijks terug te vinden zijn. De rode lijn daarentegen is een stuk volatieler en laat over deze hele lange periode zelfs bijna geen stijging zien. Sterker nog, volgens de auteurs van de studie waar deze grafiek afkomstig van is, heb je in de alternatieve strategie ten opzicht van 1987 geen positief rendement bereikt…

Goede verklaring

Anders dan voor het eerder genoemde Sell in May effect, lijkt er voor dit fenomeen ook een goede verklaring te zijn. In de studie wordt ingegaan op het maandpatroon dat bestaat in de uitbetaling van bijvoorbeeld pensioenen, dividenden en betalingen door beleggingsfondsen. Om de studie aan te halen: “In order to meet their month-end cash liabilities on time, all institutions and individuals whose liquid funds are invested in the equity market must sell their stocks at least three business days before the month end, following the most common settlement rule of the developed stock markets.”

Schematisch ziet die verklaring er als volgt uit.

rWj2F9qUEHDK15crupV1SSoz_FGRlMOX5_VyyMcCKuUM_rDq319cjoDzthzGzY0IwsVwAgWSxDD8-Y6BMPMEW8bkK2sRPHOJ2X26KkuCDHN_E5KUdlcptRsP2UxpyoWzwvXiAt4LXSo

Het interessante is dat dit fenomeen trouwens niet alleen in de aandelenmarkt optreedt, maar ook in obligaties zichtbaar is, zij het dat het hier wel om een iets ander principe gaat. Nou is turn of the month effect weliswaar minder bekend, maar zeker niet onbekend. Bij Robeco wordt de factor ook al enige tijd meegenomen in kwantitatieve modellen, die daarmee ook een directe impact hebben op het beleggingsbeleid van sommige fondsen. Ik heb eens nagevraagd, maar daar blijkt dat deze factor de laatste twaalf maanden een negatieve bijdrage heeft geleverd. Of dat een tijdelijke dip is, of dat het fenomeen na bijna 100 jaar wellicht zijn beste tijd gehad valt dan weer te bezien.

Of er ook een echt turn of the month fonds bestaat, dat alleen maar belegd in de genoemde periode, vraag ik me af: misschien een gat in de markt? ☺

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s