Sell in May

Het is mei en dus weet je een ding zeker: je struikelt weer over de commentaren over het Sell in May effect. Netjes omschreven komt het er op neer dat je in de zomer/herfstperiode ‘onvoldoende gecompenseerd wordt in beleggingen in risicovolle assets’, maar aangezien Verkoop Aandelen in Mei nou eenmaal lekkerder bekt, houdt iedereen het daar maar op. Een grafiek die het effect helder weergeeft kan je vinden op http://wp.me/s3d4Yc-chart. Die grafiek laat zien dat je de afgelopen twintig jaar per saldo geen cent had verdiend als je alleen in de periode mei-september in de S&P500 had belegd. Je rendement zou per jaar gemiddeld -0,8% zijn geweest. Had je daarentegen alleen in de periode oktober-april in aandelen belegd, dan was je rendement op 8,0% uitgekomen. Geen slecht resultaat in een periode waarin twee grote bubbels zijn gebarsten…

Believers
Net zoals bij technische analyse of economische golftheorieën is ook Sell in May zo´n onderwerp dat de wereld in twee groepen verdeelt: of je bent een believer, of je bent het niet.

De believers hebben hierbij in elk geval het historische gelijk aan hun zijde. Wie denkt dat de afgelopen twintig jaar een uitzondering was heeft het mis. Uit vele onderzoeken blijkt elke keer hetzelfde: het effect bestaat al heel lang, is een wereldwijd fenomeen en geldt ook voor bijvoorbeeld grondstoffen of bedrijfsobligaties.

Maar wat de believers niet hebben, is een goed verhaal. Waarom treedt het effect op? Aan potentiële verklaringen geen gebrek – het aantal uren zonlicht, de duur van vakanties, uitgekeerde bonussen aan het begin van het jaar, uitgekeerde dividenden, de optimisme cyclus -, maar overtuigend bewijs dat het een van deze factoren is, ontbreekt vooralsnog. Zelfs al zou dat bewijs er wel zijn, dan dringt de vraag zich op waarom het effect blijft bestaan. Als het echt zo makkelijk is om geld te verdienen, waarom zou de aandelenmarkt dan niet elke mei bezwijken door de verkoopdruk om vervolgens in de late herfst weer uit haar as te herrijzen?

Oplossing
Het antwoord op die laatste vraag is even simpel als pijnlijk: dat is de schuld van de non-believers. Juist doordat een groot deel van de markt de Sell in May afwijst en dus niet in mei massaal verkoopt, kan het fenomeen blijven bestaan. En dat de S&P500 juist deze week een nieuwe all-time high heeft neergezet, geeft aan dat het met de verkoop ook dit jaar zo’n vaart niet loopt.

Het is pijnlijk, maar voor de gefrustreerde ongelovige heb ik dus maar één advies: Sell in May and it will go away… Moeten we het uiteraard wel allemaal doen.

Screenshot 2014-05-13 07.03.17
Bron: http://www.businessinsider.com/chart-sell-in-may-and-go-away-2014-4

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 14 mei 2014)

One thought on “Sell in May

  1. Pingback: Gratis geld! | Best of the Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s