Lamme eend

http://www.businessinsider.com/stocks-gop-congress-sitting-democrat-president-2014-11

De Amerikaanse verkiezingen zijn op een bloedbad voorde Democraten uitgelopen. De partij van Barack Obama heeft nu ook de meerderheid in de Senaat verloren en kan dus alleen met steun van de Republikeinen beleid voeren. Daarmee is Obama een zogenoemde lame duck geworden.

Macintosh HD:Users:lukas:Dropbox:Screenshots:Screenshot 2014-11-06 07.23.16.png

Nou klinkt dat wellicht ernstig, maar de vraag is of het ook inderdaad zo erg is. Uiteraard hangt dat antwoord mede af van je politieke voorkeur, maar als we die even buiten beschouwing laten, blijkt het dat ze in Amerika wel vaker met lamme eenden aan het roer hebben gezeten. Eenden, die in de praktijk qua beleid verre van lam bleken te zijn.

Onderstaande overzicht van The Economist geeft een overzicht van de laatste vijf Presidenten en hoe de politieke verhoudingen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat precies waren. Alle vijf de presidenten hebben in de positie gezeten waarbij de meerderheid van het Congres in handen was van de andere partij. Bush senior moest vier jaar samenwerken met de Democraten, Clinton was zelf zes jaar tot dat lot verdoemd.

7HdVp4BmXlm1NyzjfItIXdNoOMiCvdiWMpuPR0g22McftoeTJYDu1KVKbFrbLHZW1wnazmbCiVQHcBMyK8M8MzIVEyIbIKz8FYA7VSmgWGEtixhK3NQ7_-vzFVKLG1ec7bdMc_jU698
https://twitter.com/EconBizFin/status/530087200948776960

Kortom, dat de meerderheid van het Congres in handen is van de tegenpartij is eigenlijk niet zo heel bijzonder. Volgens vele is het zelfs positief, omdat hierdoor bij beide partijen het besef bestaat dat er wel samengewerkt moét worden, waarmee patstellingen op voorhand vermeden gaan worden. Of althans, dat is de theorie.

En de beurs?
En de beurs? Als we de eerste grafiek mogen geloven, vindt de beurs het prachtig. De grafiek laat het koersverloop zien van de S&P in het jaar vanaf het moment dat Clinton de meerderheid in het Congres verloor. De S&P steeg met een luttele 30% in de 12 maanden die volgden, wat toch niet onaardig is.

Nou kan je – terecht – stellen dat je niets aan deze grafiek hebt. Het is een steekproef van één en de wereld zag er in 1994 toch echt anders uit dan de huidige. Terecht, maar dat neemt niet weg dat aandelen het in de 12 maanden na de mid-term elections het altijd opmerkelijk goed doen. Onderstaande grafiek geeft het overzicht van de aandelenrendementen in het derde jaar van elke President sinds de tweede wereldoorlog. Gemiddeld rendement: 17,5%.

Z1Sx1MwWnnqFZVztWZDvtnoSHUWkBnX2GCbpR2fY55ANOGwBu1Xz0nEN-kc0JYGEdrTdlk6Bf_UWyA7gyCgigQNsn9rSJhyXS_wsjmwuqlS25-umKhJe5BxxEdOB5Qj8VC11-8GHwzY
http://www.businessinsider.com/monday-scouting-report-november-3-2014-2014-11

Dit fenomeen staat bekend als de Presidential Cycle en daar heb ik hier en hier al eens eerder het een en ander over gezegd. Een sluitende verklaring voor dit fenomeen ontbreekt, waarmee ik ook wat huiverig ben om dit als portefeuillemanager groots op te zetten. Uiteraard staat het iedereen vrij om daar een andere mening over te hebben.

One thought on “Lamme eend

  1. Pingback: Gratis geld! | Best of the Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s