Intercity defect

Remblokjes
Piepend komt de Intercity Direct even voorbij Hoofddorp tot stilstand. Vol op de rem. De geur van de remblokken trekt door de trein. Daar staan we dan, midden in een weiland. Je zou bijna denken dat iemand aan de noodrem getrokken heeft, maar doorgewinterde ‘Direct’ reizigers als ik, weten helaas beter. Ik kijk er zelfs al niet meer van op. “De machinist meldt dat de loc gereset moet worden. Dat duurt meestal niet zo lang”, schelt even later de krakende verklaring uit de intercom. “Behalve dan dat de laatste 3x dat ik hier 2 uur vaststond precies op dezelfde manier begon” twitter ik als weerwoord.

Elke grote correctie begint klein
Klinkt misschien vreemd, maar de overeenkomsten tussen mijn werk en de treinreis daar naartoe zijn soms groter dan je denkt. Neem de aandelenmarkt. Dagen, weken, ja soms maanden gaat het omhoog zonder dat er iets bijzonders te melden valt. Ergens wint een controversieel persoon een verkiezing, een banengroeicijfer valt mee of tegen en een analist geeft een verkoopadvies op Apple. De markt wiegt en weegt, maar kan er per saldo niet wakker van liggen en kruipt verder omhoog.
En dan opeens komt de omslag. We zakken, vijf, zes, zeven procent in twee weken tijd. De aanleiding kan van alles zijn: zwakke cijfers uit China, angst dat de Fed de rente gaat verhogen of misschien vage geruchten over een hedgefund dat in de problemen is gekomen. Opeens gaat het zaakje vol op de rem: alleen de geur van remblokken ontbreekt. De eerste paar procent, daar kijk je niet van op, maar naarmate de tijd verstrijkt, neemt de twijfel toe. Is dit een tijdelijke onderbreking van de opwaartse trend, eentje die je als belegger moet negeren, of is er meer aan de hand? En dat in de wetenschap dat elke grote correctie – net zoals elke twee uur vertraging – eens als een kleine onderbreking begon.

You can board anytime you want, but you can never leave…
Uiteraard loopt deze vergelijking verder mank. De Intercity Direct staat eigenlijk altijd stil om maar één reden: de loc die gereset moet worden. Dat, of omdat er een andere trein op het traject staat waarvan de loc gereset moet worden. Waarom dat soms een kwartier duurt en soms twee uur, is mij een raadsel. De beurs daarentegen kan om duizenden redenen dalen: economie, politiek, centrale banken, natuurrampen. Daarmee is de onzekerheid niet weggenomen, maar kan je wel zelf een inschatting maken hoe lang het nog gaat duren. En, niet onbelangrijk, bij aandelen kan je altijd uitstappen. Dat kan je van de Intercity Direct helaas niet zeggen.

Anderhalf uur later. We staan er nog steeds en inmiddels is een evacuatie-trein gearriveerd. De krakende stem heeft meegedeeld dat de evacuatie over ‘een kwartiertje’ gaat beginnen. Dat was een half uur geleden.

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 16 juli 2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s