Waardering financials

Met enige regelmaat word ik gevraagd wat ik nou eigenlijk vind van de waardering van de financials. Met enige regelmaat houd ik vervolgens een vaag verhaal, in de hoop de vragensteller zodanig te vervelen dat hij iets zinnigers gaat doen. Vandaag doe ik het anders: vandaag leer ik U hoe U zelf antwoord kan geven op de vraag. En eigenlijk is het heel simpel: U hoeft slechts vier stappen?? te doorlopen???

1. Maak een schatting van de winst in 2009 en 2010, en ???als u echt niets beters te doen heeft- 2011. Moeilijk is dat niet, maar hou wel even de volgende subvragen in het achterhoofd. Hoeveel verlies/winst zit er nog in de Alt-A, sub-prime, ABS portefeuilles? Hoeveel af/bijboekingen kunnen we nog verwachten op aandelenbeleggingen, DAC, en defaults op bondportfolio??s? En ???wellicht het belangrijkste voor de langere termijn- hoe zal de onderliggende winst geraakt worden door de huidige crisis? Om u een klein beetje te helpen, de consensus verwacht momenteel 28 cent voor Aegon voor 2009 en 48 cent voor ING. Overigens zou ik adviseren zoveel mogelijk uw eigen fantasie de vrije loop te laten.
2. Maak een schatting van het faillissementrisico per financial. Oud nieuws hoor ik u roepen, de risico??s op nationalisering van het bankenwezen zijn toch allang geweken? Inderdaad lijkt dit thema op de achtergrond te zijn geraakt, maar dat zegt niets. Er hoeft momenteel maar iets in bijvoorbeeld Letland fout te gaan en we hebben de poppen weer aan het dansen. Letland? Dat kleine landje met slechts 3 miljoen inwoners en een BBP van pak hem beet de grootte van de provincie Groningen? Het mag een klein landje zijn, maar volgens de Financial Times heeft het Zweedse bankwezen rond de 80 miljard dollar aan Letse bezittingen op de balans staan, wat overeenkomt met 16% van het Zweedse BBP. Een devaluatie van de Lat zou hiermee via het Zweedse bankwezen weer tot een nieuwe vertrouwenscrisis binnen het interbancaire betalingsverkeer gaan leiden (hier een recent artikel in de FT). Het is dan ook niet verwonderlijk dat met name de Zweedse banken de laatste maanden niet hebben geprofiteerd van het herstel van de financials.
Maar zelfs als de klap niet uit onverwachte hoek komt, dan kan het nog steeds fout gaan. Zo meldde het doorgaans betrouwbare CNBC vorige week (hier) dat de ECB zich nog steeds zorgen maakt over de bankensector. Niet voor 2009, nee met name voor 2010. Bij een aanhoudende recessie zouden sommige banken vanzelf weer in de gevarenzone terechtkomen. Daar komt de door de ECB verwachte verdere afschrijving van de toxic assets ter waarde van 283 miljard dollar tot en met 2010 nog bovenop.

Eigenlijk heeft u nu al een goede persoonlijke risico-rendement maatstaf en dat is al heel wat. Theoretisch gezien zou het genoeg moeten zijn, maar we hebben nog een kleine extra factor die van belang kan zijn: marktperceptie.

3. Maak een inschatting van wat de markt gaat denken. Wat u zelf denkt is allemaal wel leuk en aardig, maar op de markt heeft de markt altijd gelijk. Dit klinkt misschien wat vaag, dus een klein voorbeeld om het te verduidelijken. De centrale banken in Europa zijn momenteel veel aan het murmelen over een Europese stress test voor banken, vergelijkbaar met de test die de Amerikaanse banken hebben ondergaan. Goed plan. Het enige probleem is dat ze het er hier ???in tegenstelling tot in de VS- niet over eens zijn of de uitslag van die stress test openbaar gemaakt zal worden. Anders gezegd, in september van dit jaar maakt het Committee of European Banking Supervisors aan de nationale centrale banken bekend wat de uitkomst van de stress test is. Uiteraard wordt er vervolgens ergens gelekt dat 6 van de 22 grootste banken ???zeg- 70 miljard aan nieuw kapitaal nodig hebben. Maar welke 6? Dat de markt de verdachte kandidaten af gaat straffen, lijkt duidelijk. En nogmaals: het gaat hierbij niet om wat u denkt, maar om wat u denkt dat de markt gaat denken.
4. Eigenlijk bent u nu wel klaar, maar voor de echte volhouders is het de moeite om ook even stil te staan bij de trend van balansverkleining die momenteel is ingezet. Het ING waar u nu naar kijkt is niet het ING dat er over twee jaar staat, want CEO Hommen is druk bezig assets te verkopen. Maak een schatting van de assets die u denkt dat ING verkoopt en bedenk ook tegen welke prijs dat gaat gebeuren.

Heeft U de vier stappen doorlopen? Als U dan de uitkomst naar mij wilt twitteren of mailen, kan ik vervolgens kijken wie het dichtste bij de juiste uitkomst is gekomen. Volgende week vertel ik u de juiste antwoorden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s