PPT en de stijging van de index.

Je zou vandaag de dag maar een beer zijn. Heilig overtuigd dat de bear-market rally nu toch echt op zijn laatste benen loopt, word je elke dag geconfronteerd met een stijgende beurs. Weer dat positieve groene kleurtje als je je computer aanzet: om chagrijnig van te worden. Slecht nieuws wordt genegeerd, goed nieuws wordt met open armen ontvangen. En alsof het niet erg genoeg is, is er nu ook nog een mysterieuze koper die de Amerikaanse S&P futures tegen het slot hoger lijkt te zetten.

Afgelopen vrijdag gebeurde het voor het eerst, toen de S&P future  in het laatste stukje van de illiquide handel een slordige 2% opliep. En gister was het ook weer raak: bijna een procent hoger in het laatste half uur. Toeval, of zit er soms meer achter?

Met een half uurtje googelen kom je diverse potentiële verklaringen tegen:

• Window dressing. Vrijdag was de laatste dag van de maand en dat zou er toe hebben geleid dat financiële partijen hun positie hebben willen ‘pimpen’. Echt geloofwaardig lijkt me dit overigens niet: waarom men wacht tot het laatste kwartier illiquide handel van de maand is onduidelijk. Bovendien is juni niet het einde van het kwartaal, dus het window-dressing effect zou beperkt moeten zijn. En voor afgelopen woensdag geeft het al helemaal geen verklaring.
• Covering shorts. De beurs is vorige week alleen maar opgelopen en dat zou er toe geleid hebben dat veel beren hun shorts aan het einde van de week hebben moeten sluiten. Hoewel dit op zich zou kunnen, gaat het gerucht dat er één partij is geweest die een kooporder van 2500 S&P futures heeft ingelegd. Gegeven de omvang van de order -een luttele $ 575 miljoen nominaal- lijkt short covering niet echt plausibel.
• Dikke vingers. Kan. Dat verklaart dan alleen de stijging van vrijdag, want het lijkt niet waarschijnlijk dat ook gister iemand op de koopknop in slaap gevallen is. Ik heb overigens geen enkele reden om aan te nemen dat het hier om een misprint zou gaan.
• The Plung Protection Team, oftewel PPT.  Deze illustere werkgroep, die nog door wijlen Ronald Reagan in het leven geroepen is om het ordentelijke verloop op de financiële markten te bevorderen, zou met geld van de belastingbetaler bezig zijn de beurs verder omhoog te tillen. Hoewel je af kan vragen in hoeverre een overheidsinstelling in staat is de aandelenmarkt duurzaam te ondersteunen, worden er twee redenen genoemd waarom de PPT juist nu in actie is gekomen:
1. Door de aankoopactie van afgelopen vrijdag is er een belangrijk verbetering van het technische plaatje van de beurs bewerkstelligd. Niet alleen is er een nieuwe, hogere top geforceerd, maar bovendien kwam de index voor het eerst boven het belangrijk geachte 200 daags voortschrijdende gemiddelde te liggen. Dat de index gisteren weer onder dat gemiddelde dreigde te zakken en juist op dat moment weer hoger werd getild, versterkt het vermoeden van de PPT aanhangers.
2. Amerikaanse financials hebben een window of opportunity voor herfinanciering nodig. De PPT beseft prima dat ze geen blijvende impact kan hebben op het niveau van de beurs heeft, maar is al blij als het tijdelijk helpt: precies voldoende tijd om de financials kapitaal uit de markt te laten trekken.

Het grote probleem van deze PPT verklaring is echter dat de werkgroep volgens het officiële mandaat helemaal geen aandelen in de markt kopen mág.
Volgens sommige zegt dat overigens niets: PPT zou al jaren bezig zijn de beurs illegaal te manipuleren. Dat ze desondanks nog steeds niet failliet zijn, vind ik in dat geval knap: hoe je de afgelopen drie jaar de beurs hebt kunnen steunen zonder geld te verliezen is mij een raadsel. Nee, persoonlijk geloof ik niet in het PPT verhaal.

 Nou hebben we de afgelopen twee jaar wel meer vreemde dingen zien gebeuren op de beurs, die in de eerste instantie moeilijk te verklaren leken. Zo meen ik me een instortende Europese beurs te herinneren, die de Fed er toe noopte de rente fors the verlagen: dat bleek achteraf iets met ene Kerviel te maken te hebben. En zo staat me ook vaag een rally in het aandeel Volkswagen bij, vlak na het omvallen van Lehman. Wellicht heeft de aankoop van afgelopen vrijdag iets te maken gehad met het faillissement van GM dat twee dagen later werd aangekondigd, misschien gaat het om een herwegingspelletje. Hoe het ook zij, de beren moeten gewoon nog even geduld hebben: die daling komt vanzelf wel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s