Baltic, eh, why?

Stel u bent Chinees. Nee, dat is niet specifiek genoeg. Stel u bent een belangrijke Chinees. Een heel belangrijke Chinees, zeg maar. Eentje die mede verantwoordelijk is voor het beleggingsbeleid van de Chinese staat cq de Centrale Bank. Wat doet u met uw geld?

Dat deze vraag belangrijk is mag duidelijk zijn. China beheert de grootste pot met geld van de wereld en kan met zijn beleggingsbeslissingen markten maken of breken. Sterker nog, eerder deze week stond er nog een artikel in de Financial Times dat China in maart alleen al voor bijna  $24 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties heeft gekocht, waarmee de  totale belegging in Amerikaanse Treasuries op $768 miljard was uitgekomen. De strekking van het artikel was dat hoewel de Chinezen liever minder in Amerikaanse dollars wilden beleggen, ze momenteel weinig keuze hadden: verschuiving van het beleggingsbeleid zou tot een vrije val van de dollar leiden en daarmee China alleen maar meer schaden (zie  ook http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colID=42190).

 

Dus daar zit je. Met je pot met geld. En de vraag, wat je gaat doen. Als we de FT mogen geloven, is de vraag simpel beantwoord: je blijft elke maand domweg het grootste deel van je geld in Amerikaanse staatsobligaties steken. En maar hopen dat de dollar niet door andere oorzaken keihard onderuit gaat.

Zou het? Als ik die Chinees was, zou ik het denk ik anders doen. Dan zou ik al snel tot de conclusie komen dat de huidige crisis een ideaal koopmoment is.  Niet zo zeer van obligaties of aandelen –ook zeker leuk- maar met name van grondstoffen. Crisis of niet, de Chinese economie moet blijven groeien, niet alleen dit en volgend jaar, maar ook de volgende 10 en zelfs 100 jaar als het even kan. Om die groei te realiseren moet je nu al proberen de steeds schaarser wordende grondstoffen te bemachtigen.

Zelfs als je die grondstoffen niet direct nodig hebt voor de productie van goederen –bij de Chinese exportsector is  de wereldcrisis uiteraard zwaar aangekomen-, lijkt dit een verstandig beleid. Gewoon kopen en opslaan levert op termijn waarschijnlijk al een beter rendement op dan om Amerikaanse staatobligaties te kopen en te laten liggen. Zelfs als het niet zo is, dan nog: dan heb je in elk geval genoeg middelen om de groei in de toekomst veilig te stellen. Kortom: wat valt er te verliezen?

 

Dit beeld van de hamsterende Chinezen lijkt niet helemaal uit de lucht gegrepen. Opmerkelijk is in elk geval wel dat de beruchte Baltic Dry index (BDI) –de index die de vervoerskosten van grondstoffen over de oceaan weergeeft- ook vandaag weer fors is opgelopen (+5.6%). Bovendien valt op dat deze stijging met name het gevolg is van het sterke oplopen van de zogeheten Baltic Capesize index (+10.5%), de deelindex die kosten van de grootste mammoetschepen weergeeft. IJzererts en steenkool wordt er door deze schepen vervoert, dé basisgrondstoffen voor industriële groei.

 

Nou vertel ik tot nu toe nog niet zo heel veel nieuws: iedereen die op de beurs actief is,  is op de hoogte van het oplopen van de BDI. Sterker nog, de BDI wordt regelmatig als belangrijkste reden genoemd waarom de aandelenmarkten de afgelopen maand zijn blijven oplopen, slecht economisch nieuws links en rechts negerend. De BDI staat immers te boek als early indicator van een aantrekkende groei: stijgt deze index, dan zal de economie weldra volgen.

 

Het grote probleem met die aantrekkende economie is dat het echter haaks staat op de hamsterende Chinees. Als China meer ijzer inslaat omdat de groei aantrekt, is het nog te verdedigen dat de aandelenmarkten de BDI goed in de gaten houden. Het wordt echter een heel ander verhaal als de Chinezen alleen maar ijzer aan het inslaan zijn om de toekomstige grondstofbehoefte veilig te stellen. In dat geval heeft het oplopen van de BDI index helemaal niets met een groeiherstel van de Chinese economie te maken en is ook de link met het economisch herstel van de wereldeconomie ver te zoeken. En in dat geval is het ook maar sterk de vraag of de beurzen niet veel te veel positiefs lezen in het huidige herstel in de BDI index. De sleutel ligt in dat geval bij de Chinezen.

En daarmee kom ik weer terug aan het begin van mijn verhaal. Stel, u bent een Chinees..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s