Beren gejank

De beren hebben het er maar moeilijk mee. Al wekenlang worden de markten overstelpt met slecht(er dan verwacht) nieuws en de beurs blijft maar verder omhoog gaan. Zo werden vorige week Europese BBP-groeicijfers voor de eurozone gepubliceerd die er nogal gruwelijk uitzagen. De Nederlandse economie kromp met maar liefst 4,5% in het eerste kwartaal, maar Duitsland liet zelfs een daling zien van 6,7%. En wat deed de beurs? Negeerde de cijfers en sloot de dag hoger.

Ook deze week was het van hetzelfde laken het pak. Op maandag steeg de beurs als gevolg van tekenen dat de Amerikaanse huizensector het ergste achter de rug zou hebben. Het vertrouwen, zoals gemeten in de Housing Market index, steeg meer dan verwacht en dat wakkerde een stevige rally aan. Dat de verbetering slechts twee punten bedroeg (van  14 naar 16) en dat we nog ver, h????l ver verwijderd zijn van het neutrale niveau van 50 werd daarbij door de beurs terzijde geschoven.

Ook het tegenvallende nieuws van de invloedrijke Housing starts een dag later kon de beurs niet op zijn knieen dwingen. Slecht 458k nieuwe huizen werden er in April in aanbouw genomen, een nieuw diepterecord voor deze index, die al sinds 1959 wordt bijgehouden. Let wel, het gaat hier om de echte economische activiteit en niet een sentimentsindicator. De bouwsector heeft doorgaans een lange doorlooptijd, dus dit cijfer laat zien dat we van de Amerikaanse huizensector op korte termijn niet al te veel hoeven verwachten.

Het gejank van de beren was uiteraard niet van de lucht. Nieuwe bubbel, laatste-versnellingsfase-in-de-bear-market-pullback, irrationeel beursgedrag, noem het maar op. Inslaan voor de nieuwe daling was het credo.

Nou ben ik zelf ook bearish ten aanzien van de economie, maar dat betekent niet dat we marktbewegingen maar standaard als irrationeel moeten gaan afschrijven. Er is in mijn ogen een aantal redenen waarom de beurs omhoog is gegaan zonder dat er positief nieuws gepubliceerd is:

1. De kans op algemene nationalisatie van de banken is de afgelopen maanden duidelijk afgenomen. Zeker, banken krijgen het ook de komende tijd nog heel moeilijk, maar het risico van nationalisatie op ???zeg- ING op 1 euro is momenteel veel kleiner dan twee maanden terug. Deze risicopremie is de afgelopen tijd uitgeprijsd, wat duidelijk te zien is aan de outperformance van de Financials ten opzichte van de beurs.
2. De stijging van grondstoffenprijzen en de Baltic Dry index geven aan dat ???in weerwil van wat er in Europa en de VS gebeurt- er toch iets van een bodem bereikt is in economische activiteit. De markt heeft kennelijk momenteel meer vertrouwen in dergelijke indicatoren dan in bijvoorbeeld de Amerikaanse huizensector.
3. De verschuiving van machtsverhoudingen binnen de wereldeconomie. Amerika en Europa hebben het momenteel zwaar, terwijl de Chinese economie nog steeds met 6% per jaar doorgroeit en bovendien  alweer lijkt aan te trekken. Anders gezegd, wie zegt dat de cijfers van de VS nog wel de market moving power hebben?

Betekent dit dat de beurs ook de komende tijd verder omhoog zal gaan? Zoals gezegd, ook ik ben bearish, dus ik zie nog steeds meer scenario???s in de richting van een hernieuwde koersdaling wijzen. Zelfs als China en India een sterk herstel gaan laten zien, zijn er nog volop problemen voor het Europese en Amerikaanse bedrijfsleven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s