Best aangekondigde recessie ooit

We hebben er even op moeten wachten, maar nu is het dan toch zover: volgens de consensus van (bank)economen en strategen belandt de eurozone in het eerste kwartaal van 2023 officieel in een recessie. De 31 analisten die aan de Bloomberg-peiling meededen, verwachten in het vierde kwartaal van dit jaar een krimp van 0,3%, waarna de Europese economische activiteit in het eerste kwartaal volgend jaar met nog eens 0,2% zal dalen.

Let wel, we kijken hier naar de middelste voorspelling (de mediaan), de vooruitzichten van analisten van bijvoorbeeld Berenberg, DZ Bank en Barclays zijn nog een stuk somberder. Zij verwachten zelfs drie kwartalen van negatieve groei op rij, wat cumulatief een daling van de economische activiteit van respectievelijk 2,2%, 2,9% en 1,7% zal opleveren. Zijn we eindelijk verlost van die eeuwige claim dat economen nooit een recessie voorspellen.

Nou moet ik gelijk toegeven dat de lat voor een Europese recessie op dit moment ook wel erg laag ligt. De energiecrisis, de torenhoge inflatie die de koopkracht diep in het rood duwt, de huizenmarkt die door zijn hoeven zakt: je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat het allemaal niet zo lekker loopt. Politici, ondernemers, de yieldcurve, centrale bankiers, kappers en zelfs mijn moeder zien de bui inmiddels wel al hangen. Of je dit dus als een overtuigende comeback van de analisten moet zien, kun je je afvragen.

Zal je net zien….

Bovendien blijkt het analistenvolk alleen over Europa zo ‘somber’ te zijn. Kijk ik naar de Amerikaanse groeiverwachtingen, dan zie ik dat de ruim vijftig analisten voor het vierde kwartaal een nulgroei voorspellen, waarna de Amerikaanse economie in 2023 op een kruissnelheid van 0,7% op kwartaalbasis belandt. Wie bedenkt dat de groei van de Amerikaanse economie over de periode 2010-2019 op jaarbasis gemiddeld 2,25% bedroeg, kan niet anders dan concluderen dat de economen op een wel heel zachte landing rekenen.

Maar goed, terug naar de eurozone, waar we op de best aangekondigde recessie on record af stiefelen. Geen donderslag bij heldere hemel dus en dat zou best wel eens consequenties voor het verloop van de conjunctuurgolf kunnen hebben. Zo is er geen sprake van overinvesteringen in een deel van de economie (iedereen is nu al ‘übersomber’), anticiperen consumenten en producenten al op de klap die komen gaat en zitten de overheden ook nu weer niet stil. Het ene na het andere land trekt een genereus reddingsplan uit de kast, en dan werd eerder deze week ook nog eens bekend dat Duitsland het groene licht heeft gegeven voor een Europese aanpak. De miljarden vliegen ons om de oren, dus wellicht valt het met die klap dan ook wel weer mee.

Zal je net zien. Voorspellen economen eindelijk eens een recessie, komt-ie niet.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 12 oktober 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s