Gratis geld en een voetbaltelefoon

Er is een aflevering van de Amerikaanse hitserie Friends waarin Phoebe – de vriendelijk gestoorde gitaarspeelster van de groep – tot de ontdekking komt dat de bank per ongeluk 500 dollar aan haar heeft overgemaakt. Haar vrienden adviseren haar het geld te houden, maar Phoebe wil dat geld niet en belt geagiteerd haar bank. Die begrijpt haar verkeerd, maakt excuses en boekt ter compensatie 500 dollar over. Phoebe belt nogmaals, de bank biedt nogmaals excuses aan, maakt 500 dollar over en stuurt bovendien een voetbaltelefoon als extraatje. Aan het einde van de rit is Phoebe totaal verward en iets van 7000 dollar rijker.

Zo voelt het bij mij momenteel een beetje met al die energiecompensaties. Ik ben totaal verward en verdien zelfs geld op een deel van mijn energierekening.

Mocht u nu denken dat ik zo’n handige jongen ben die elk jaar overstapt naar de goedkoopste energieaanbieder en precies op de bodem een langjarig contract heb afgesloten: niets is minder waar. Ik ben de meest luie energieconsument die er bestaat. Al honderd jaar zit ik bij dezelfde aanbieder tegen een variabel tarief. Mocht u denken dat ik in een goed geïsoleerd nieuwbouwwoning met zonnepanelen en een warmtepomp woon, ook dat is niet het geval. Wij wonen met zijn vijven in een tochtig 19de-eeuws Amsterdams huis, waar je letterlijk een breinaald door de kier bij de buitendeur kunt steken.

Alleen verbruiken we kennelijk weinig energie. Volgens mijn energieboer hebben we in augustus 160 kWh aan stroom verbruikt, waar de ‘norm’ voor een vijftallig gezin op 360 kWh ligt. Dat leidt tot de vreemde situatie dat we nu zelfs geld verdienen op ons stroomverbruik. Volgens het maandoverzicht waren de variabele lasten deze maand +40 euro, maar zijn mijn vaste lasten … –70 euro! Nu snap ik ook wel dat augustus geen wintermaand is, maar toch: ik heb dat geld helemaal niet nodig. Ook ons gasverbruik ligt duidelijk onder de gemiddelde niveaus.

Hoe verlaag je jouw energieverbruik?

Hoe krijg je zulke lage energiekosten? Tsja, om nou te zeggen dat we er onze best voor doen is overdreven. De wasmachine draait hier gewoon op piekuren, zeg maar: ik wist tot voor kort niet eens dat er daluren waren. Misschien is het een gebrek aan allerlei apparatuur? We hebben geen wasdroger, magnetron, televisie (we kijken alles op de computer) of wijnkoeler, bijvoorbeeld. Nou is dit geen aanklacht tegen mensen die die apparaten wel hebben. Mij gaat het erom dat ik geld krijg, wat ik niet nodig heb en waar ik naar mijn gevoel ook helemaal geen recht op heb.

Toch eens bellen met de overheid? Mocht u over een maand een voetbaltelefoon te koop aangeboden zien worden op het internet, dan weet u hoe dat telefoontje verlopen is.

(Origineel gepubliceerd in het FD van 21 september 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s