En de nummer drie aandelenmarkt is…?

Ik stuur u vandaag terug in de tijd waar u — met alle kennis van wat er in de afgelopen achttien maanden is gebeurd — een aandelenmarkt mag uitkiezen om in te beleggen. De droom van elke belegger! Precies weten wat er komen gaat en dan mogen beleggen.

Nou moet je dat ‘precies’ wel met een korreltje zout nemen, want tegen de tijd dat u dit leest bent u al terug in het verleden. U mag niet meer googlen en moet het dus doen met de kennis die u had voordat u deze column begon te lezen.

Om het toch weer iets makkelijker te maken mag u terugkeren naar 23 maart 2020, de dag dat de Amerikaanse aandelenmarkt het dieptepunt van de covid-sell-off bereikte. Vanaf dat moment gingen alle aandelenmarkten omhoog, dus een buil zult u zich niet vallen bij uw keuze. Maar de aandelenmarkt van welk land ging het hardst omhoog? Ik kijk hierbij naar de MSCI total return indices in lokale valuta.

Ik vermoed eigenlijk dat het merendeel van de lezers de VS heeft gekozen. Al tien jaar superieure rendementen, mede dankzij het ondersteunende beleid van de Federal Reserve en covid-kampioenen als Netflix, Google, Zoom en Amazon, die je simpelweg nergens anders vindt. What’s not to like?

Nummer 1: Argentinië

Met een rendement vanaf de bodem van 104% is de VS ook zeker geen slechte keuze, maar zeker niet de winnaar. Welk land dat wel is? Argentinië! De MSCI van Argentinië leverde in achttien maanden bijna 190% rendement op. Of je daarmee al je geld in Argentinië had moeten beleggen is echter de vraag. De Argentijnse inflatie fluctueert momenteel rond de 50%, terwijl de Argentijnse peso in die periode ongeveer 40% in waarde daalde ten opzichte van de euro. Teruggerekend naar euro’s had dat u een rendement van ‘slechts’ 72% opgeleverd.

Nummer 2: India

Nummer twee op de lijst is India (+136%) en hoewel ook de Indiase roepie per saldo in waarde is gedaald, resteert een keurig rendement van 122% in euro’s over de afgelopen anderhalf jaar. Prima rendement, maar mij gaat het hier om de gedeelde derde plaats, want die is weggelegd voor… Nederland! Met een rendement van 113% sinds de bodem van 2020 staat Nederland -naast Oostenrijk- op het ereschavot.

En de nummer drie is…?

Er is echter één kanttekening: had u in de AEX belegd, dan had u een totaalrendement van ‘slechts’ 90% behaald over deze periode. Dat een belegging in de Nederlandse aandelenmarkt via de MSCI bijna 25% meer heeft opgeleverd is te danken aan het grote gewicht van de IT-sector. ASML alleen al heeft een gewicht van 40% in de MSCI-index.

Kennelijk is niet alleen het land, maar ook de keuze van de index essentieel als je de beste rendementen wilt behalen.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 22 september 2021)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s