Onrustige markten

Je hebt van die periodes waarin er eigenlijk helemaal niets spannends op de financiële markten gebeurt. Geen enkel nieuwtje dat de markt in beweging weet te brengen, elke slotstand een paar tienden verwijderd van de vorige. Windstilte op de financiële markten.

2017 was daar een mooi voorbeeld van. Het niveau van de VIX — de maatstaf die de volatiliteit in de Amerikaanse aandelenmarkt weergeeft — lag dat jaar gemiddeld op 11, vrijwel de helft van het langjarige gemiddelde van 20. Maand na maand liep de volatiliteit terug. In november tikte de VIX zelfs een dieptepunt van 8,56 aan.

En dan heb je van die periodes dat je van de ene gebeurtenis in de andere rolt, een jaar zoals 2021. De lijst met uitschieters sinds het begin van dit jaar is imposant en groeiend. Zo hebben we de scherpe stijging in de Amerikaanse kapitaalmarktrente gehad, de nieuwe ex- en implosie in cryptovaluta’s, Gamestop en de opmars van de particuliere belegger, de rotatie uit groeiaandelen, NFT’s, het faillissement van Archegos met aanzienlijke verliezen voor de betrokken banken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er gaat geen week voorbij of er is ergens een bosbrandje of een ware inferno uitgebroken.

Welk van de twee scenario’s is beter voor de belegger? Ik zou deze vraag kunnen beantwoorden door het rendement in de S&P 500 in 2017 (19,4%) naast dat van 2021 (11,3%) te leggen, maar dat is uiteraard te kort door de bocht. Niet alleen vergelijk ik in dat geval een volledig kalenderjaar met een periode van slechts vijf maanden, maar bovendien wil ik niet vervallen in een vergelijking van twee specifieke jaren. Ik wil eigenlijk weten of onrust en volatiliteit nou wenselijk is voor beleggers of juist niet?

Een voorbode voor de ellende die komen gaat

Het interessante is dat beide scenario’s doorgaans door commentatoren als een gevaarlijke voorbode worden gezien. Zodra de markt stilvalt en schijnbaar door geen nieuwtje meer in beweging kan worden gebracht, zie je analyses over de ‘stilte voor de storm’, of spreekt men van ‘het oog van de orkaan’. Kom je in een periode van oplopende volatiliteit en onrust dan spreken we echter van ‘een teken aan de wand’ of ‘reflecties van excessen’ die onderhuids opgebouwd zijn.

Nou is het uiteraard altijd mogelijk dat de doemdenkers deze keer wel het gelijk aan hun zijde blijken te hebben, maar ik geef in elk geval duidelijk de voorkeur aan de periodes van onrust. Dit zeg ik niet als columnist die wekelijks op zoek is naar een onderwerp om over te schrijven, maar vooral als belegger. Beleggen is iets waar risico’s mee gemoeid zijn. Des te duidelijker en vaker deze boodschap door de markt zelf naar voren wordt gebracht, des te liever mij dat is.

(Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 26 mei 2021)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s