De dood van efficiënte markten

Als ik de berichtgeving rond de hele GameStop (et al) saga lees, zit de schrik er bij sommige mensen flink in. De kleine beleggers die over de rug van de gerenommeerde hedgefondsen bakken met geld verdienen, is een ongekende (en gevaarlijke!) verschuiving in de pikorde in financiële markten, zo wordt mij door sommigen voorgespiegeld.

Als zelfs hedgefondsen gestoord worden in hun zoektocht de zwakke broeders in de aandelenmarkt te zoeken en te shorten, hoe kunnen we dan nog het kaf van het koren scheiden? Het leidt tot een ongewenste misallocatie van kapitaal, niets minder. Waardeloze bedrijven met een waardering van hier tot Tokio, dat kan toch niet kloppen?

Het einde van de efficiëntie van financiële markten is wel vaker voorspeld, maar heel wat minder vaak uitgekomen. Marktexcessen zijn van alle tijden, maar blijken doorgaans sterk modegevoelig te zijn en al snel in de geschiedenisboekjes te belanden. Nu bieden resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst, dus kan het nooit kwaad om de vraag hardop te stellen: heeft de opkomst van de particuliere beleggers een blijvende impact op de manier waarop financiële markten functioneren?

Wat is het verdienmodel?

Het antwoord op deze vraag ligt volgens mij in de beantwoording van de volgende vraag: wat is het verdienmodel van een horde beleggers die zich tegelijkertijd op één aandeel stort en zo de prijs naar ongekende hoogte stuurt? Het korte antwoord in het merendeel van de gevallen is: geen.

Diegenen die er vroeg bij zijn maken fantastische winsten, maar diegenen die het aandeel het laatste stukje omhoog kopen, wacht niets dan grote verliezen. Per saldo vindt er heel veel herverdeling plaats, maar de particuliere belegger als groep wint waarschijnlijk weinig. Hoelang denken we dat de verliezers vrijwillig aan dit piramidespel willen meedoen? Niet al te lang, vermoed ik zo.

Het geval van GameStop vormt hierbij een uitzondering. Hier waren het niet de particuliere beleggers die de laatste zet omhoog gaven, maar de hedgefondsen die hun shorts moesten sluiten. Hier verdiende de horde wel degelijk geld over de rug van de hedgefondsen. Markeert dit het einde van de hedgefondsen? Zeker niet. Slechts het einde van hedgefondsen die hun risicomanagement niet goed op orde hadden. De les dat je geen onverantwoord grote shortposities in relatief kleine aandelen moet opbouwen zal geleerd zijn.

In hoeverre dat een inefficiënte allocatie van kapitaal is, vraag ik me eigenlijk af. Een grote structurele herinrichting van het financiële systeem is het ook niet. Ik zie het meer als 1-0 voor de horde, vijf minuten in de wedstrijd. Het gat in de verdediging is nu echter gedicht.

Om te variëren op de beroemde uitspraak van Mark Twain: de geruchten over de dood van efficiënte markten zijn schromelijk overdreven.

Origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 03 februari 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s