Waar blijft de beurscrash?

De beste novembermaand ooit, terwijl de economie zucht en steunt onder covid-19 en de lockdowns: waar blijft de crash? Ik hoor de vraag steeds vaker.

Aan verklaringen waarom die beurs omhooggaat, is overigens geen enkel gebrek. De centrale banken die geld in het systeem pompen, de overheden die geld als water uitdelen, de vaccins die uitgerold (gaan) worden en die tot een terugkeer naar normaal zullen gaan leiden, de aanzienlijke spaaroverschotten die consumenten de afgelopen maanden hebben opgebouwd, het groeiende gewicht van techbedrijven in de verschillende indices, de ronkende Chinese economie met een positieve groei-impuls naar de rest van de Aziatische regio, het ontbreken van enig rendement op de obligatiemarkt.

Genoeg redenen dus, maar de op een of andere manier zijn het niet de argumenten die de twijfelaars accepteren, of willen horen. Dus speciaal voor hen antwoord op de vraag: waar blijft de crash?

Die crash komt vanzelf, maar…

Het positieve nieuws: die crash komt vanzelf wel. Als we één ding zeker weten dan is het dat aandelen nogal volatiel zijn, wat inhoudt dat correcties schering en inslag zijn. Sinds 1945 heeft de Amerikaanse S&P500 maar liefst 38 keer een 15%-correctie doorgemaakt, wat ongeveer eens per twee jaar is. Een kwestie van tijd, dus.

Dat gezegd hebbende zijn er ook twee belangrijke argumenten die een al te grote correctie wellicht in de weg staan. De eerste is het succes van de buy-the-dip handelsstrategie. Tijdens de correcties die we de afgelopen tien jaar hebben gezien, bleek het een zeer winstgevende strategie te zijn om tegen de markt in te kopen. Dat de bearmarkt van 2020 de kortste ooit was, past keurig in dat patroon. De vraag waar de crash blijft, kan dus ook worden gezien als een vraag wanneer we weer in de markt kunnen springen.

Een tweede argument waarom de volgende dip wel eens kon tegenvallen heeft alles te maken met de prijzen op de optiemarkt. Hoewel de Amerikaanse aandelenmarkt de afgelopen weken nieuwe records brak, blijft de VIX index — de index die de prijs weergeeft waartegen optiehandelaren volatiliteit verhandelen — star boven de 20 staan. Ter vergelijking: bij het behalen van alle eerdere all-time highs lag de VIX op een gemiddeld niveau van 12,9.

Dat die VIX zo hoog staat, kan gezien worden als een indicatie dat een deel van de beleggers het neerwaarts risico op de aandelenmarkten via de optiemarkt heeft afgedekt. Hiermee is ook de pijngrens voor een volgende correctie verlaagd, waarmee de kans op paniekverkopen is afgenomen. De vraag waar de crash blijft kan hier worden gezien als een indirecte vraag of deze dure afdekkingsstrategie de komende maanden nodig blijft.

Dus waar blijft de crash? Het is een goeie vraag, ook al betekent hij voor iedereen wat anders.

(gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 09 december 2020)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s