De munt met zeven levens

De bitcoin is opeens weer terug in de schijnwerpers. Voor wie dacht dat de bitcoinhype ver achter ons lag, even een recap .

In de begindagen bestond er de hoop dat de bitcoin het betaalmiddel van de toekomst zou kunnen worden. Na de financiële crisis was er groeiende onvrede over de ‘graaiende bankiers’, waarbij dit nieuwe alternatief de banken ‘buitenspel’ beloofde te zetten. De bitcoin bleek echter veel te volatiel om als betaalmiddel te kunnen dienen.

Het klassieke verhaal hierbij is dat er op 22 mei 2010 twee pizzza’s betaald werden met tienduizend bitcoins, wat toen ongeveer vijf-en-twintig dollar was. Een jaar later waren die tienduizend bitcoins al ruim $70.000 waard, drie jaar later was het meer dan een miljoen en in de piek van 2017 was de (theoretische) waarde van die twee pizza’s gestegen tot $200 mln.

De bitcoin bleek echter niet voor één gat te vangen, want als snel verschoof de aandacht naar de techniek achter de munt. Niet de bitcoin, maar de blockchain was waar het hier om draaide! Met deze techniek achter de bitcoin werd het mogelijk om van alles te doen, van verouderde banksystemen omzeilen tot aan de herkomst van alle plofkippen in de wereld vastleggen. Cut out the middle man was hier het adagium.

Geen wereldrevolutie

Dat we in 2020 nog steeds geen wereldrevolutie op basis van de blockchain hebben gezien, zegt denk ik genoeg. De hype leidde tot een zeepbel in de bitcoin die de tulpenbollenbubbel in de zeventiende eeuw met gemak achter zich liet. De klap naar beneden was onvermijdelijk en hard: wie op 18 december 2017 bitcoins kocht, verloor in het jaar dat volgde 85% van zijn inleg.

Het laatdunkende gegniffel van de bitcoin non-believers bleek echter wederom voorbarig, want een jaar na de piek bereikte de munt een bodem en herrees vervolgens weer uit de as. Gedurende de hype van 2017 werd een hele infrastructuur rond de munt opgebouwd, inclusief futures, opties en etf’s. De handel in derivaten nam een grote vlucht, wat ook de onderliggende waarde van de munt een steuntje in de rug gaf. Daarmee werd ook de drempel verlaagd om een nieuwe groep gebruikers aan te spreken: (institutionele) beleggers.

Van een anarchistisch getint betalingssysteem naar een speeltje voor het grote geld: het kan verkeren. Daar ligt trouwens de echte kracht van de bitcoin, in de flexibiliteit om telkens nieuwe gebruikers aan zich te binden. Als we het als een echte belegging gaan zien — en laat ik duidelijk zijn, dat adviseer ik zeker niet — zijn er weinig redenen om te verwachten dat het sprookje binnenkort eindigt. Naamsbekendheid, negatieve rentes en de aanhoudende zoektocht naar rendement zijn zeer sterke drijfveren voor een nieuwe koerssprong van de munt. Oftewel, wordt vervolgd.

(gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 25 november 2020)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s