The Economist publiceerde deze week een interessant artikel waarin te lezen stond dat handelaren tegenwoordig steeds minder geïnteresseerd zijn in het maandelijkse payroll report, het toonaangevende Amerikaanse banenrapport dat elke eerste vrijdag van de maand gepubliceerd wordt.
Vroegâh stond dat payroll report te boek als een publicatie die de markt kon maken of breken, aldus The Economist, tegenwoordig zijn de uitslagen beperkt.
Neem het banenrapport van afgelopen vrijdag: sterker dan verwachte banengroei, hogere loongroei en wat deed de markt? De S&P500 sloot 0,5% lager, de kapitaalmarktrente daalde 6 basispunten.
Maak daar maar eens chocola van: óf we zijn blij dat er meer banen zijn (=S&P500 omhoog), óf we maken ons zorgen over inflatie (=kapitaalmarkrente scherp omhoog), maar dit? Volgens de beursverslagen fungeerde het coronavirus als spelbreker, maar dat vormt slechts ondersteuning voor de stelling dat het banenrapport geen toonaangevende rol meer lijkt te spelen.
Betere inschatting
Hoe kan dat? Bij mij begon het prompt te borrelen. Zou het kunnen zijn dat analisten tegenwoordig beter in staat zijn om in te schatten wat de data gaan opleveren? Dat de foutenmarge van de schattingen momenteel lager is dan vroeger, geholpen door real-time data analyses op Monsterboard of LinkedIn?
Of zagen we hier de impact van algo-trading, de menselijke factor die vervangen werd? De standvastige handelaar overtuigd van zijn gelijk, vervangen door handelsstrategieën die al na 0,2 secondes hun posities weer gesloten hebben?
Of was het – zoals The Economist suggereerde – dat het banenrapport minder toonaangevend was dan vroeger, omdat het verband tussen de krappe arbeidsmarkt en inflatie op losse schroeven is komen te staan?
Waar een krappe arbeidsmarkt vroeger inhield dat de Federal Reserve de rente zou gaan verhogen (shock, horror!), is dat nu niet meer automatisch het geval en daarmee is de interesse van de markt gedaald.
Ander beeld
Net toen ik de onvermijdelijke This-Time-is-Different-conclusie wilde omarmen, besloot ik voor de zekerheid toch nog even een blik op de data te werpen. Dat leverde een ietwat ander beeld op.
De claim van The Economist dat de absolute uitslag van de kapitaalmarktrente tegenwoordig kleiner is klopt weliswaar, maar relatief — dus rekening houdend met het feit dat die rente momenteel veel lager ligt — is dat juist niet het geval.
Ook de aandelenmarkt blijkt nog geen structurele ongevoeligheid voor het banenrapport aan de dag te leggen. Zo sloot de Amerikaanse beurs in januari vorig jaar 3,4% hoger op basis van een beter dan verwacht banenrapport, na de maand daarvoor in één dag 2,3% te hebben ingeleverd.
Al met al lijkt het nog wat vroeg te is om het payroll report af te schrijven als een marktbepalende publicatie.
(origineel gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 12 februari 2020)