Een markt zonder verliezers

Een nieuwe alltime high, een nieuwe tweet van de president. De S&P500 begon deze handelsweek met een nieuw record, dus je kon de klok erop gelijk zetten dat de Amerikaanse president Trump er melding van zou maken via zijn favoriete spreekbuis. Om met de president te spreken: Enjoy!

Een alltime high: is dat niet juist de voorbode van een correctie hoor ik u nu vragen? Halveerde de beurs immers niet nadat de koersen in 2000 en in 2007 nieuwe records hadden neergezet?

‘Bij een all-time high heeft iedereen die ooit in de markt is gestapt (…) een positief rendement behaald’

Klopt, maar dat zijn ook gelijk de regels die de uitzondering bevestigen. De overgrote meerderheid van de alltime highs van de afgelopen twintig jaar heeft geen correcties of vreemde uitschieters opgeleverd in de handelsdagen die volgden. Sterker nog, de kans dat de beurs een nieuw record bereikt, is vanzelfsprekend groter naarmate de beurs dichter bij zijn piek ligt, wat gelijk verklaart waarom all-time highs vaak geclusterd voorkomen.

Alltime highs zijn ook eigenlijk veel minder bijzonder dan wellicht verwacht. De total return index van de MSCI All Country Index (de brede maatstaf voor wereldwijde aandelen) bereikte sinds begin 1999 al 394 keer een nieuw record. In handelsdagen is dat 7,3% van de waarnemingen, wat gemiddeld neerkomt op iets meer dan een record per maand.

Er zijn geen verliezers in de markt

Toch is er iets bijzonders aan de hand met een alltime high. Bij een all-time high heeft iedereen die ooit in de markt is gestapt – of dat nou gisteren of tien jaar geleden was – een positief rendement behaald. Niemand die zich voor zijn kop slaat over zijn onbezonnen daad, iedereen kan met opgeheven hoofd uit de markt stappen en zeggen dat hij er beter van geworden is. Een markt zonder verliezers.

Dat laatste zette me aan het denken. Gegeven dat mensen van nature last hebben van loss aversion valt er wat voor te zeggen om te beleggen in een markt die de meeste momenten biedt om zonder verlies de markt te verlaten. De markt met de hoogste frequentie in alltime highs, dus.

Welke was dat? Na wat sleutelen in een spreadsheet had ik het antwoord. In termen van verliesaversie is er één markt die met kop en schouders boven de rest uitkomt: Global High Yield in dollars. In handelsdagen bereikte deze beleggingscategorie sinds 1999 in 20% van de handelsdagen een nieuw record. Eens per week dus! Beleggen zonder brokken zo lijkt het.

Overigens, voordat u nu al uw geld naar High Yield sluist: resultaten uit het verleden bieden doorgaans geen garanties voor de toekomst. De zeer sterke trackrecord in deze markt is voor een belangrijk deel te danken geweest aan de aanhoudende daling van de kapitaalmarktrentes in de wereld. Of deze markt zonder deze rugwind nog steeds veelvuldig alltime highs zal weten te bereiken, is twijfelachtig.

 

(origineel gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 30 oktober 2019)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s